Tas nav mīnuss, ka cilvēks ir skaists! • IR.lv

Tas nav mīnuss, ka cilvēks ir skaists!

6
Šovasar Cēsu Mākslas festivālā bija apskatāma izstāde Mūza, kurā varēja redzēt fotoprojekcijas ar slavenajām Dovannas fotogrāfijām. Anna stāv pie fotogrāfa Roberta Mepltorpa pazīstamās, 1987.gadā uzņemtās fotogrāfijas Thomas and Dovanna dancing.
Anda Burve-Rozīte

Amerikāņu modele Anna Pagovska, pēc izcelsmes latviete, 80.gados modes un fotogrāfijas pasaulē bija zināma kā Dovanna. Tagad viņa ir nekustamo īpašumu māklere Ņujorkā, bet vasaras pavada Latvijā

Tikšanās ar Annu Pagovsku Rīgā man atgādina britu pankroka tēva Malkolma Maklarena romantisko dziesmu Paris, Paris, ko viņš kopā ar Katrīnu Denēvu iedziedāja 1994.gadā, kad vēl bija dzīvs. Dziesmas videoversijā abiem piebalso skaistas melnādainas modeles, un tas liek atcerēties 80.gadus modes pasaulē, kad slavenai kļūt izdevās arī Amerikā uzaugušajai latvietei Annai Pagovskai, dzimušai Graubei. Viņa nebija tikai modele uz mēles modes skatēs. Pozēt Annu aicināja tādi pasaulslaveni vārdi fotogrāfijā kā Roberts Mepltorps, Ričards Avedons, Mario Testīno. Slaidā auguma tumšmate ar neparastajiem sejas vaibstiem piesaistīja viņu uzmanību, taču tas vēl nav viss. Interesants bija Annas brīvais gars un spontānā personība. Lūk, arī tagad Rīgā viņa intervijas laikā mierīgi pieceļas kājas restorānā, kur citi tiesā savu pusdienu maltīti, risinot biznesa sarunas, un izspēlē jocīgu etīdi, lai labāk ilustrētu stāstīto. Ņujorkā mītošā Anna strādājusi kopā ar tik daudziem interesantiem cilvēkiem, ka Malkolmu Maklarenu var minēt tikai kā vienu no tiem: 1984.gadā Anna nokļuva uz viņa diska Madame Butterfly vāciņa. Skulptūrai līdzīgo ķermeni daļēji aizklāja milzīgs vēdeklis.

Minisvārciņos un skaisti iesauļotu augumu Annu šovasar sastapu Rīgā. Aukstajā sezonā viņa Ņujorkā tirgo nekustamos īpašumus turīgiem eiropiešiem, bet vasarās mīt Cēsīs, dzimtajās mājās Kovārņi. Šovasar Cēsu Mākslas festivālā tika sarīkota izstāde par modeli Dovannu. Pati Anna izstādes atklāšanā bija klāt, bet nu jau atgriezusies Ņujorkā. Latvijā Annai ļoti patīk, un viņa atzīst – šeit par dzīvi čīkst daudz mazāk nekā Ņujorkā vai Parīzē.

Mazāk interesantu cilvēku
Reiz intervijā Anna izteikusies, ka Ņujorkas ballītēs jūtas kā vienīgais interesantais cilvēks. Vai laikā, kad cilvēki aizraujas ar vienkāršu dzīvesveidu – lietotiem apģērbiem, vienkāršu, veselīgu ēdienu -, interesantie no lielpilsētām pazūd? Anna stāsta, ka Londonā, arī Latvijā tādu cilvēku ir daudz, bet Ņujorkā tik vienkārši vis neatradīsi. Runas manierē, kas latviski pareizos teikumus loka kā origami, izveidojot «nepareizas», bet tik pievilcīgas jaunas konstrukcijas, viņa saka: «Briti pieņem interesantus cilvēkus. Viņi tieši priecājas, ja kaut kas ir savādāks, ačgārns. Ne tikai pieņem dažādību, bet kāro pēc tās. Nav visiem jāiekļaujas vienā domas veidā! Bet Ņujorkā tā nav. To nosaka kultūra un ekonomiskie apstākļi – tie ir labi. Jo vairāk naudas, jo vairāk jāiekļaujas rāmjos. Vajag to pareizo māju, mašīnu, rotaslietas. Ņujorkā uz to ļoti skatās. Un tas ir tik garlaicīgi!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu