Trojas zirga noslēpums • IR.lv

Trojas zirga noslēpums

5
Jānis Biķis, SIA Troja valdes loceklis, ir arī viens no piecpadsmit īpašniekiem, kuriem pieder daļas šajā uzņēmumā.

Kādreiz finiera pārstrādes uzņēmums Bišumuižā ražoja koka rotaļlietas, no kurām izcilākā bija šūpuļzirgs. Pateicoties tam, ražotni privatizējot nosauca par Troju. Toreiz neviens nenojauta, ka ar laiku šūpuļzirgs tiešām kļūs par visīstāko Trojas zirgu, uz kura pasaules tirgū iejās daudzi citi izstrādājumi

Pirms pieciem gadiem koncerna Latvijas finieris  uzņēmums SIA Troja investēja ražošanā turpat pusotru miljonu latu. Tās bija lielākās investīcijas uzņēmuma vēsturē – vairāk nekā tajā tika ieguldīts iepriekšējos trijos gados kopā. Par šo naudu uzbūvēja jaunu cehu un iegādājās, kā tagad saka uzņēmuma valdes loceklis Jānis Biķis, tiem laikiem modernākās datorvadāmās iekārtas darbam ar saplāksni.

Investīcijas nebija nedz kaprīze, nedz ambīcijas, bet gan objektīva nepieciešamība. 90.gadu sākumā uzņēmuma pamatprodukts tik tiešām bija koka šūpuļzirgs, izgatavots dažādos variantos un brīžam pārtapdams pat šūpuļžirafē, taču pēc 2004.gada sāka parādīties ne tikai jauni produkti, bet pat veselas jaunu produktu grupas.

Par to, ka investīcijas bija mērķtiecīgas un savlaicīgas, liecina fakts, ka jau nākamajā gadā apgrozījums pieauga par 2,5 miljoniem latu, sasniedzot 13 miljonus. Nesavlaicīga un destruktīva bija vienīgi krīze, kas sākās tajā pašā gadā un smagi ietekmēja arī Latvijas saplākšņa ražotājus un pārstrādātājus. Iespējams, SIA Troja no vēl lielākām nepatikšanām glāba fakts, ka investīcijām bija izmantots pašu kapitāls, nevis banku kredīts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu