Putina gūsteknes • IR.lv

Putina gūsteknes

5
Nadežda Tolokoņņikova (no labās), Jekaterina Samucēviča un Marija Aļohina sagaidīja spriedumu, trīs stundas stāvot saslēgtas rokudzelžos.
Pāvels Širovs

Divu gadu cietumsods grupas Pussy Riot dalībniecēm par izaicinošu, nepilnu minūti ilgu uzstāšanos baznīcā pret Putina režīmu – šajā Krievijas tiesas spriedumā vieni redz iedegamies raganu sārtus, bet citi revolūcijas liesmas

Iela pie Maskavas Hamovņiku rajona tiesas ēkas ir stāvgrūdām pilna. Kaut arī sprieduma nolasīšana Pussy Riot lietā nolikta uz trijiem dienā, ļaudis sāk pulcēties jau ap pusdienlaiku. Kad tiesnese ieiet zālē, zem tiesas logiem jau dūc vismaz divi tūkstoši cilvēku. Viņu vairākums nepārprotami ir trīs apsūdzēto pusē. Jaunieši staigā šurpu turpu sporta krekliņos, uz kuriem slāvu rakstā uzrakstīti tie paši vārdi, kurus Pussy Riot tā arī neizdevās izdziedāt Kristus Pestītāja katedrālē, un par kuriem – tā uzskata daudzi – viņas nonākušas uz apsūdzēto sola: «Dievmāte, padzen Putinu!». Nevienu nebiedē pulciņš visai sportiska paskata militārā stilā tērptu vīriešu, kas atnesuši līdzi malkas pagales un skaļi deklarē visiem – ja tiesa Pussy Riot atbrīvos, viņi trīs jaunās sievietes sadedzinās sārtā. Vietumis ik pa laikam uzplaiksna vārdu pārmaiņa starp tiesājamo piekritējiem un pretiniekiem, gaisotne ir elektrizēta, taču tālāk par mutiskām sadursmēm lieta nenonāk.

Kad kļūst zināms, ka trīs Pussy Riot dalībnieces atzītas par vainīgām, sanākušie eksplodē izsaucienos «Kauns!», kas skan vismaz divu kvartālu attālumā. Pazīstamais rakstnieks Boriss Akuņins žurnālistu ielenkumā tikai noplāta rokas: «Kaut kāds absurds… Vienkārši Orvels… Vairāk neko nevaru pateikt.» Maliņā kungs gados saka savai līdzgaitniecei: «Nu, kā es tagad varēšu iet šajā baznīcā?» Viens no opozīcijas līderiem, bijušais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs tā arī nepagūst dot savu vērtējumu notikušajam – tikko viņš sāk atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, uzrodas policisti un ieved viņu tiesas namā.

Policisti kopumā izturas diezgan mierīgi, taču periodiski izrauj no pūļa tiesas nama priekšā cilvēkus, kurus aizved autobusos ar restotiem logiem. Kamēr tiesnese lasa spriedumu, no tiesas ēkas prom dodas ne mazāk par sešām «Bertām». Visiem aizturētajiem vēlāk izvirzītas apsūdzības sabiedriskās kārtības traucēšanā, taču visus (pēc dažādām ziņām, no 50 līdz 90 cilvēkiem) vēlāk atbrīvo. Apsūdzība «vardarbībā pret varas iestāžu pārstāvi» tiek izvirzīta vienīgi Kasparovam, kurš it kā esot sakodis kādu no policistiem. Šis Kriminālkodeksa pants paredz līdz pieciem gadiem ilgu ieslodzījumu cietumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu