Kotlete ir katalizators • IR.lv

Kotlete ir katalizators

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

2011.gadā Latvijā apprecējušies 10 760, bet izšķīrušies 8302 pāri – divreiz vairāk nekā 2010.gadā. Psihoterapeits Gatis Bušs min iemeslus, kāpēc tā

Slikti izceptā kotlete, ko anekdotēs piesauc kā vissmieklīgāko šķiršanās iemeslu, psihoterapeitam Gatim Bušam it nemaz nešķiet smieklīga. «Tik banāla piemēra manā praksē nav,» viņš precizē. Tad turpina: «Patiesībā tā nav tiesa, ka cilvēki šķiras «kotletes» dēļ. Iemeslus, kādēļ vēlas šķirties, cilvēki bieži pat sev nav noformulējuši. Ir tikai sajūta, ka kopā «vairs nevar». Sajūtu izmērīt nevar. Kotleti var. Tāpēc gadās, ka tieši nebūtisks sīkums attiecībām pieliek punktu.»

Psihoterapijas praksē Pārdaugavā Gatis Bušs strādā kopā ar sievu Ilonu Bušu. Abi ir tik mierīgi un smaidīgi, ka šķiet – zināšanas par laulības dzīves psiholoģiju viņiem pašiem noteikti dod iespēju saprasties ideāli! «Tā nav,» smejas Bušs. Un atstāsta, kā nesen viens paziņa izmetis, ka psihoterapeitiem droši vien ir laimīga laulība, jo viņi zina «visas tās štučkas». «Tas labākais ir, ka ar štučkām neko nevar izdarīt. Jo otrs tās pazīst. Es nedomāju, ka terapeitiem ir vieglāk, citreiz varbūt pat grūtāk,» viņš ir atklāts. Bušam psihoterapijas privātprakse Rīgā ir jau 20 gadus. 

Vai lielais šķiršanās skaits Latvijā liecina, ka izšķirties cilvēku uztverē – tas ir viegli? «Tas nav viegli,» saka Bušs. «Cilvēks cerēja uztaisīt sev ligzdiņu, bet nekā. Apkārtējie neko sliktu nesaka, bet iekšēji pašam vienalga ir sajūta, ka «no laba cilvēka jau nešķiras.» Atšķirībā no padomju laika, kad šķirties bija nesmuki, tagad tas kļuvis vairāk par cilvēka personīgo jautājumu,» skaidro psihoterapeits. Viņš uzsver, ka ļoti liela ietekme, noliedzam to vai nē, ir vecākiem – kā viņi izturas pret to, ka pieaugušie bērni varētu sadomāt šķirties. «Ne tikai jauniem cilvēkiem, arī četrdesmit, piecdesmit gadus vecajiem ir svarīgs vecāku viedoklis. Vecākā paaudze dzīvojusi laikos, kad šķirties bija slikti. Redzēt norūpēšanos, pārmetumus savu vecāku acīs ir grūti. Vecāki ir ļoti īpaši cilvēki mums katram, lai cik brīvi mēs justos,» – tā Bušs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu