Viduslaiku Krievija • IR.lv

Viduslaiku Krievija

3
Aivars Ozoliņš

Putins iedzinis sevi stūrī ar Pussy Riot, taču to prasīja režīma loģika

Pēc sprieduma Maskavā trim panku grupas Pussy Riot dalībniecēm pagājušo piektdien Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess ierakstīja tviterī: «Raganu tiesāšana par zaimošanu un bezvīzu ceļošana bija raksturīga «kopīgajai Eiropas civilizācijai»… 13.gadsimtā.» Bet pirmdien Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicināja «nekrist histērijā» par tiesas spriedumu, jo notiesātās varot iesniegt apelāciju.

Ilvesa teiktais par Krievijas nepamatotajām pretenzijām uz bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību kā it kā daļai no kopējās Eiropas telpas ir skaidrs. Tomēr tur  notiekošā dēvēšanai par viduslaikiem vēl necik sen daudzi Rietumos atmestu ar roku kā «aukstā kara domāšanas paliekai». Pēc Pussy Riot notiesāšanas tādu būs daudz mazāk. 

Bet Lavrova mājiens, ka spriedumu varētu mainīt, acīmredzot nozīmē, ka Kremlim ataususi pasaules sabiedriskās domas pārmaiņu nopietnība. Krievijas tēlam nodarītais kaitējums ir milzīgs. Var šķist pārspīlēti paredzējumi, ka trīs panku meitenes gāzīšot Putinu, taču viņu notiesāšana izraisījusi ne tikai līdz šim apolitiskās Krievijas sabiedrības daļas politizēšanos, bet arī būtisku pavērsienu rietumvalstu attieksmē pret Krieviju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu