Ceļojums pagātnē • IR.lv

Ceļojums pagātnē

5

Daži uzskata, ka Zemgales rietumi ir tukša vieta, kur lēzeni lauki nemanāmi ieplūst Kaupēna tumšajos mežos. Tomēr šajā reti apdzīvotajā pusē vēsture ir atstājusi dziļas pēdas


Tērvete

Braucot pa Jelgavas ceļu garām Zaļenieku baznīcai, kur 20.gadsimta leģendāro slepkavnieku un laupītāju Ansi Kaupēnu kristīja, un gravu, kur viņš bieži aplaupīja garāmbraucējus, nonākam Tērvetē. Tur, protams, mīt gaišāki tēli par apdziedāto slepkavu. Te var pastaigāt pa Annas Brigaderes skaistajām mājām vai doties pasaulē kopā ar Sprīdīti Tērvetes dabas parkā. Bez šīm klasiskajām takām ir vērts spert soļus arī Tērvetes senvēstures muzeja virzienā, kur var apbrīnot autentiskus senlaiku zobenus un rūpīgi atdarinātas zemgaļu rotas. Blakus muzejam augšup slejas senās Tērvetes pils pilna mēroga atdarinājums. 11. un 12.augustā te notiks Zemgaļu svētki ar simulētām cīņām starp bruņiniekiem un pagāniem, zirgu jāšanas veiklības demonstrēšanu un seno tērpu un rotu izrādīšanu.

Par senvēstures muzeju un Zemgaļu svētkiem vairāk var uzzināt Lielkenins.lv.

Pokaiņu mežs
Vai tiešām pirms 65 000 gadu te bija kādas nezināmas civilizācijas centrs? Vai senā dieviete Lēta no šīs zemes aizceļoja uz Grieķiju, kur sagājās ar Zevu, dzemdēja Apolonu un Artemīdu un daudz ko iemācīja grieķiem? Vai Pokaiņi ir bioenerģētisku starojumu centrs, tāpēc virs tā neveidojas mākoņi (jāprasa – no kurienes gāza lietus uz šo rindu autora galvas pēdējās vizītes laikā?), bet tur uzņemtajās fotogrāfijās parādās dīvainas krāsas un svītras, tuvumā notiek neizskaidrojamas autoavārijas, bet slimie tiek brīnumaini dziedināti? Bet varbūt akmens krāvumus salika 8.-9.gs. zemgaļu zintnieki, kuriem šī ir bijusi svētvieta? Varbūt tas viss ir, tā teikt, pīlītes un pekstiņi? Brauciet un veidojiet paši savas teorijas, jo katrā gadījumā tur var ļoti jauki pastaigāt pa mežu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu