Vai Rīga beidzot būs gatava? • IR.lv

Vai Rīga beidzot būs gatava?

3

Peldmājas, debesskrāpji, pludmales un tramvajs uz Lucavsalu – grozījumi Rīgas vēsturiskā centra plānojumā paredz daudz būtisku izmaiņu pilsētā. Kāpēc pilsētas dome nemudina rīdziniekus par tiem diskutēt?

Šovasar rīdzinieku vērtējumam nodoti grozījumi vienā no nozīmīgākajiem pilsētvides veidošanu regulējošajiem dokumentiem – Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumā. Tas ir karšu un noteikumu kopums, kas uzskaita pilsētvidē saglabājamās kultūrvēsturiskās vērtības un nosaka, kāda izskatīsies nākotnes apbūve un publiskā ārtelpa Rīgas centrālajā daļā. Plānojuma ietekmes zona aptver visu dzelzceļa loka iekšpusi Daugavas labajā krastā līdz Zunda kanālam Pārdaugavā, iekļaujot arī Maskavas priekšpilsētu, Zaķusalas un Lucavsalas ziemeļu galu.

Grozījumu sabiedriskā apspriešana izsludināta vasarā, kad pilsētnieki labprātāk salec mašīnās un brauc uz laukiem, nevis kāpj Rīgas domes piektajā stāvā, lai iepazītos ar karstā un nevēdinātā telpā apskatei izliktām kartēm un apbūves noteikumu sējumiem. Plānojuma autoru un iedzīvotāju kopēja sanāksme plānota 20.augustā, tas ir, tikai divas dienas pirms sabiedriskās apspriešanas beigām. Vai tas nozīmē, ka līdzīgi bēdīgi slavenajam Rīgas attīstības plānam 2006.-2018.gadam grozījumi paredz ko tādu, ko rīdziniekiem labāk nepamanīt?

Komunikācija ar sabiedrību jau izsenis ir pilsētas attīstības departamenta klupšanas akmens, un arī šoreiz nav izmantota izdevība plaisu starp iedzīvotājiem un plānotājiem samazināt. Mūsdienu pilsētplānošanas prakse nozīmē ieguldīt resursus arī apjomīgā skaidrošanas darbā, vienkāršojot grafiskos materiālus un pārtulkojot noteikumu pamatprincipus valodā, kas nav pieblīvēta ar pilsētbūvniecības terminiem. Nerēķināšanās ar tām zināšanām un viedokļiem par pilsētu, ko var piedāvāt iedzīvotāji, var izrādīties ļoti dārga plānotāju un politiķu kļūda, kas prasīs gadu desmitus, lai pilsēta atkoptos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu