Otrā jaunība • IR.lv

Otrā jaunība

3
Publicitātes foto

Senās pilsdrupas, bruģētās ieliņas un lēnīgi ļaudis – Cēsis varētu uzskatīt par provinciālas mazpilsētas paraugu. Bet arī te, Vidzemes sirdī, virmo pārsteidzošas idejas


Āraišu ezerpils

Šo vietu varētu ierindot klasisku apskates objektu sarakstā, taču tās koncepcija ir tik vērienīga, ka vēl daudzus gadus te pietiks vielas pārdomām. Sākot ar 1959.gadu, arheologs Jānis Apals sāka nirt Latvijas ezeros, purvos un upēs, meklējot senas būves. Milzīga darba rezultātā 20 gadus vēlāk tika rekonstruēta Āraišu ezerpils, unikāla liecība par 9.-10.gs. latgaļu dzīvi. Vēlāka perioda vācu pilsdrupas turpat blakus, kā arī uz vēsturisku pētījumu pamatiem uzceltā bronzas laikmeta māja sniedz ieskatu par to, kā dažādos laikos cilvēki risinājuši mājokļa jautājumus. Āraišu ezerpils atrodas uz dienvidiem no Cēsīm. Šovasar Āraišos risinās interesants starptautisks projekts, kas pēta viduslaiku krustnešu ietekmi uz Baltijas valstu ekoloģiju (skatīt Ecologyofcrusading.com).

Cēsu pils
Cēsis var arī lepoties ar pili, kura nav nedz pārvērsta par Disnejlendas Vidzemes filiāli, nedz tik tālu iekonservēta, ka sikspārņi tur jūtas labāk nekā cilvēki. Pils pagalmā var pašaut ar loku un bultu, izjust īstu viduslaiku atmosfēru, ar lukturīti uzkāpjot pils tornī. Vēstures faniem un skaistuma baudītājiem būs interesanti apmeklēt seno rotu kalvi, kur arheologs Daumants Kalniņš pēta un atdarina tūkstoš gadu senas rotu kalšanas metodes. No 10. līdz 12.augustam pilī varēs skatīt dažādas mākslas filmas par viduslaiku tēmu, dažas pat Vidzemes kamerorķestra pavadījumā. Un, ja vēl nepieciešams kultūras dopings, tad līdz 18.augustam Cēsīs rosīsies Jura Žagara vadītais Cēsu Mākslas festivāls.

Par kinoseansiem pilī skatīt Filmuskate.cesis.lv
Par mākslas svētkiem – Cesufestivals.lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu