Rozā revolūcija • IR.lv

Rozā revolūcija

10
Kopš 2010.gada bezpeļņas organizācija Rails Girls organizē ātros programmēšanas kursus sievietēm.

Internetu ir radījuši puiši priekš puišiem, bet ir pienācis laiks to mainīt! Enerģiskā somiete Linda Liukasa sākusi vispasaules kustību, lai programmēšanā iesaistītu sievietes

Vīrieši ir pamanījušies programmēšanu padarīt totāli garlaicīgu vai pārāk sarežģītu, uzskata 26 gadus vecā Linda. Viņasprāt, internetam jāpiešauj mazliet rozā krāsas, un tajā noteikti ir vieta kādam teiksmainam vienradzim, kas izkāpis no pasaku grāmatas. Linda ir izstrādājusi mācību programmu, kuras mērķis ir programmēšanu padarīt pieejamāku sievietēm un iedvesmot jaunas meitenes pievērsties interneta pasaulei, kas daudzām šķiet gatavā ķīniešu ābece.

Modernie kalēji
2010.gadā Linda Liukasa un Karri Sārinena nodibināja bezpeļņas organizāciju Rails Girls, kas dažādās pasaules pilsētās organizē ātros programmēšanas kursus sievietēm. Abām ataususi atziņa, ka interneta pasaule, kādu to pazīstam tagad, galvenokārt ir vīriešu veidota. Taču tādai tai nevajag palikt, uzskata jaunietes, kuras pašas uz saviem pleciem brīvprātīgi uzvēlušas pienākumu demokratizēt internetu un padarīt programmēšanas pamatzināšanas pieejamas ikvienam.

«Programmēšana mazliet atgādina kalēja amatu senākos laikos, kad metāls kļuva par galveno izejvielu. Kalējs varēja radīt instrumentus,» stāsta Linda. «Tieši tāpat arī programmētāji mūsdienās var radīt daudzus un dažādus instrumentus. Bet pasaule nekad nebūtu attīstījusies, ja kalēji veidotu instrumentus tikai paši savām vajadzībām.» Viņasprāt, tieši tāds ir risks pašlaik – programmētāji vīrieši veido tādas programmas, kas atbilst viņu interesēm un vajadzībām. Ja programmēšanā līdzvērtīgi iesaistītos sievietes, pēc Lindas domām, rastos daudzas un dažādas jaunas programmas un rīki, par kuriem vīrieši nav pat iedomājušies. Piemēram, jauna veida interneta veikali vai inovatīvas datorsistēmas dzemdību klīnikām. Vienīgais, kas pietrūkst, lai tas notiktu, – sievietēm ir jāapgūst programmēšana. Vienā no saviem mācību materiāliem Rails Girls citē Apple radītāju Stīvu Džobsu: «Programmēšanas apguve iemāca, kā domāt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu