Kārļa Ulmaņa laikmeta meita • IR.lv

Kārļa Ulmaņa laikmeta meita

2
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Alberte

«Es darīju visu, lai dzīve būtu dzīve,» saka Veronika Galvanovska, kura 102 gadu vecumā vēlas strādāt par skolotāju

Jebkurš no Valdiem varētu pamācīties. Tik teiksmaina bijusi Veronikas Galvanovskas runa mazmeitas Elīnas kāzās pirms pāris gadiem. Kundzei, kura nodzīvojusi gadsimtu, ir ass prāts, un viņa ir laba runātāja, tieši tāpēc dodamies pie viņas ciemos uz Ogres novada Madlienu. Veronika jau gaida. Ņipra. Aicina apsēsties sev tuvu, jo labi nedzirdot un neredzot. Līdz ar to politiskos jaunumus apspriest varēšot virspusēji. «Lasu vairs tikai avīžu virsrakstus. » Veronika stāsta, ka pēdējoreiz visu rakstu no sākuma līdz beigām izlasīja pirms diviem gadiem, kad aviokatastrofā bojā aizgāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis.

Mūsu saruna sākas ar to, ka Veronika vēlas parādīt ko tādu, kā nav nevienam. Mazmeitai Elīnai tiek palūgts atnest divus apsveikumus, kas saņemti 100 gadu jubilejā. Veronika to svētīja Lēdmanē, svēto apustuļu Pētera un Pāvila Romas katoļu baznīcā speciāli veltītā dievkalpojumā. Tur garīdznieki viņai pasniedza apsveikumu no Romas pāvesta Benedikta XVI. «Viņš mani apsveica ar to, ka es kā skolotāja esmu dzīvē daudz darījuse. Domāju – kā es viņam atmaksāšu? Izdomāju. Katru dienu lūgšu, lai viņam būtu veselība.» Rožukroni viņa mantojusi no vecmammas. Veronika lūdz vairākas reizes dienā, citādi tā šķiet tukša.

Otrs apsveikums jubilejā ir no prezidenta Valda Zatlera. Viņam Veronika velta labus vārdus. Viņam un Dombrovskim «nauda nelīp klāt». Jaunajam prezidentam Andrim Bērziņam – mazāk. «Sākumā viņš pavisam nepatika, tagad esmu samierinājusies. » Ja jau esot liela pensija un māja, tad kādēļ lauzies par prezidentu? Varējis dzīvot mierīgi. «Valdis Dombrovskis arī mani apsveica. Viņš man patīk. Nekāro naudu, ļoti gudrs, sirsnīgs un labs cilvēks.» Tomēr vislabākie un gudrākie valsts vadītāji esot bijuši pirmās neatkarīgās republikas laikā. «Es esmu Kārļa Ulmaņa laikmeta meita.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu