Kā izvēlēties iespēju izvēlēties • IR.lv

Kā izvēlēties iespēju izvēlēties

5
Kaspars Kauliņš

Vēlos turpināt iepriekšējā žurnālā Ir rakstā Kam piespēlēt savu galvu aizsākto tēmu par augstskolas izvēli nākotnes profesijas vai darba kontekstā. 

Piederu pie cilvēkiem, kuri tic, ka vislabākos rezultātus cilvēks var sasniegt darbā, kas viņam patiesi patīk. Kaut arī mani vērojumi un pieredze liecina, ka specialitātei, kas apgūta augstskolā, nav tiešas ietekmes uz to, vai darbs konkrētā organizācijā vai amatā rada gandarījumu, tomēr profesijas izvēle ietekmē iespējas atrast un strādāt šādu darbu.

Saprotot, ka arī manām vecākajām meitām drīzumā nāksies izdarīt izvēli, mēģināju sakārtot loģisko «izvēles filtru» secību, kas šai «karjeras loterijai» radītu daudzmaz racionālu ietvaru. Manuprāt, pirmajā solī jānovērtē savas matemātiskās un verbālās domāšanas spējas, kas ļautu saprast, vai ir vērts izvēlēties profesiju, kurā dominē skaitļi, pētniecība un analītika. Alternatīva ir profesijas, kurās uzsvars ir uz konceptuālo un radošo domāšanu vai arī organizēšanu un koordinēšanu. Kā papildu faktori šajā solī var tikt vērtēta arī uzmanība pret detaļām un vajadzība pēc kārtības un kvalitātes (pedantiskums).

Otrajā solī jācenšas novērtēt personības īpatnības, lai saprastu, vai izvēlēties specialitāti, kurā dominē individuāls darbs un ir ierobežota komunikācija vai arī darbs ar intensīvu socializācijas pakāpi. Šajā solī es ieteiktu nopietni izsvērt arī to, kādi faktori ikdienā rada pozitīvas emocijas un kas, mācoties, sportojot vai citādi darbojoties, sagādā vislielāko gandarījumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu