Noraktā nauda • IR.lv

Noraktā nauda

5
Valdības atbalstītie krīzes laika ieguldījumi Latvijas Hipotēku un zemes bankā, miljoni latu
Pauls Raudseps

Kāpēc valdība tik naski ieguldīja milzu summas un tik gausi reorganizēja Hipotēku banku?

Dažkārt šķiet, ka tikai politisks konflikts spēj pievērst sabiedrības uzmanību jebkuram jautājumam, pat ja tas saistīts ar ļoti lielu naudu. Jau vairākus gadus valdība ir ieguldījusi milzīgas summas valstij pilnībā piederošajā Latvijas Hipotēku un zemes bankā (LHZB). No 2009. līdz 2011.gadam vispirms Ivara Godmaņa, pēc tam Valda Dombrovska vadītā valdība šajā finanšu iestādē ieguldījusi 143 miljonus latu. Tas ir gandrīz trīs reizes vairāk, nekā pērn ieguldīts airBaltic.

Tomēr klusums politiskajā un sabiedriskajā telpā liek domāt, ka valsts naudas ielikšana bankā, kura divos gados – 2009. un 2010.gadā – zaudēja vairāk nekā 118 miljonus latu, nevienam bažas neradīja. Bez šī atbalsta banka būtu bankrotējusi, jo tās pamatkapitāls un rezerves 2008.gadā bija nedaudz mazākas par 60 miljoniem latu.

Pagājušajā nedēļā, kad valdība pieņēma lēmumu apstiprināt četru no LHZB izdalītu biznesa nozaru pārdošanu, kā arī ieguldīt bankas pamatkapitālā vēl 25 miljonus, gan iekšējā, gan ārējā opozīcija pēkšņi pamodās. Daži koalīcijas partneri izteica neapmierinātību, ka lēmums parādījies pēkšņi, savukārt Saskaņas centrs un ZZS sūdzējās, ka necaurskatāmā pārdošana notiek pircēju interesēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu