Kontroles ilūzija • IR.lv

Kontroles ilūzija

4
Ivars Austers

Kas liek šoferiem, laivotājiem un pārējiem riskantās nodarbēs iesaistītajiem pārvērtēt savas spējas ietekmēt neietekmējamo?

Tagad dariet tā – uzrak-stiet uz papīra lapas četrus jautājumus, ko uzdot šoferiem. 1. Kāda ir varbūtība, salīdzinot ar citiem autovadītājiem, jums iekļūt satiksmes negadījumā, vadot auto? 2. Kāda ir varbūtība, salīdzinot ar citiem autovadītājiem, iekļūt satiksmes negadījumā, braucot auto kā pasažierim? 3. Kāda ir varbūtība, salīdzinot ar citiem autovadītājiem, jums iekļūt satiksmes negadījumā, ko pats izraisāt, ietriecoties priekšējā auto aizmugurē? 4. Kāda ir varbūtība, salīdzinot ar citiem autovadītājiem, jums iekļūt satiksmes negadījumā, ko izraisa cits transporta līdzeklis, ietriecoties jūsu auto aizmugurē?

Katram jautājumam pievienojiet atbilžu skalu no -5 (daudz mazāka) līdz +5 (daudz lielāka) ar 0 pa vidu (aptuveni vienāda). Pavairojiet kādos 20 eksemplāros un lūdziet, lai autovadītāji atbild uz šiem četriem jautājumiem.

Kad anketas aizpildītas, izrēķiniet katra jautājuma atbilžu vidējo aritmētisko vērtējumu. Pirms to publiskošanas noslēdziet derības, ka pirmā jautājuma atbildes vidēji būs tuvāk skalas -5 galam nekā otrā jautājuma atbildes. Tas pats attiecībā uz trešo un ceturto jautājumu. Derības slēdziet ar pēc iespējas racionālāk domājošiem cilvēkiem, jo viņiem šķitīs, ka ir taču prasmīgi šoferi un ir galīgi draņķīgi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu