Mūžizglītība • IR.lv

Mūžizglītība

5
Nellija Ločmele

To, cik nepateicīga lieta ir nākotnes paredzēšana, atgādina steriem citātu, kuru autori savulaik cerējuši pateikt ko viedu, bet laiks nolicis viņus pie vietas. Pieredze pasargā no kļūdām, bet traucē ieraudzīt to, kā vēl nav, – iespēju

Nesen pirmajā TEDx Riga konferencē ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts izteicās, ka aptuveni 40% nākotnes darbu ir tādi, kas šodien nav zināmi. Tātad šodienas prasmes rīt var izrādīties liekas, bet nākotnē derīgajās iemaņās vēl nevaram sevi trenēt, jo par tām pat nenojaušam. Šādā situācijā vienīgais, par ko vari būt drošs – būs jāmainās un jāmācās visu mūžu!

Tā skan arī vērtīgākais ekspertu ieteikums, kad uzdodam jautājumus, kas šobrīd nodarbina tūkstošiem jaunu cilvēku prātus – kā izvēlēties savu studiju vietu un nākotnes profesiju? Otrs padoms: necensties izkalkulēt nākotnes izdevīgumu, bet labāk saprast savas patiesās intereses, jo, darot sirdij tīkamu lietu, ir arī lielākas izredzes būt sekmīgam. Kā trešais ieteikums noderēs – paturiet prātā «kontroles ilūziju». Tā psihologi sauc cilvēku tendenci pārvērtēt pakāpi, kādā viņi spēj ietekmēt neietekmējamo, sajaucot prasmes ar nejaušību.

Škiet, nākotnes paredzēšanā kļūme gadījusies arī valdības šūpotājiem. Pagājušajā nedēļā ar pēkšņu tieslietu ministra demisiju sāktā shēma ir aprāvusies un iesaistītie nu atgādina apmulsušus baznīcēnus, kas nelaikā sākuši dziesmu un tagad mulķīgi ir to ij pārtraukt, ij turpināt. Arī politika ir joma, kurā mūžizglītības princips darbojas nevainojami.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu