Īkšķi gaisā! • IR.lv

Īkšķi gaisā!

4
Inga Bajāre ar 20 gadu veco žiguli bijusi ļoti apmierināta. «Nenoliedzami, Audi ir komfortablāks, taču šaurāks. Žigulī bijusi daudz labāka redzamība, gaišāks.»
Ieva Alberte

Populārajā latviešu filmā Limuzīns Jāņu nakts krāsā svarīga loma ir žigulim. Kāda īsti ir Jāņu nakts krāsa? 

Palsi balta, pelēcīgi bālgana, dūmakaina. «Katrā ziņā ne mirdzoši balta,» – tā par žiguļa krāsu saka filmas režisors Jānis Streičs. Mirtas tante loterijā laimētā žiguļa krāsu izlasījusi dokumentos: cveta beloj noči*. Streičs apgalvo, ka nekas piedomāts neesot, jo Mirtas tantei taču vse dokumenti v porjadke**. 

Tomēr eksperti no CSDD saka: nav tādas Jāņu nakts krāsas. Visticamāk, ar to domātas baltā toņmaiņas. Pēc pāris dienām tomēr ir cita versija: gaiši pelēka. Ne velti Mirtas tante filmā sakot: «Mans pelēcītis.» Latvijā reģistrēti 416 žiguļi, kuru tehniskajā pasē rakstīts «gaiši pelēka». Un tieši šī ir vispopulārākā vieglo automašīnu krāsa Latvijā, jo šāgada sākumā CSDD bija reģistrēti 102 692 pelēcīši. 

Dižulis
Pirms četriem gadiem, kad filma tika restaurēta – atjaunots attēls, ar to sinhronizēta skaņa -, uz filmas prezentāciju kā paraugs, ko likt uz postamenta pie kino Rīga, tika izvēlēts Māra Pebo žigulis. Vai tas ir Jāņu nakts krāsā, viņš negalvo. Tehniskajā pasē rakstīts – gaiši brūna. VAZ 2101 jeb pirmais žigulis. Izlaiduma gads: 1974. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu