Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Aptuveni 120 000 cilvēku klātienē un vēl krietni vairāk televīzijas skatītāju pagajušās nedēļas nogalē bija liecinieki amerikāņu aktrobāta un piedzīvojumu meklētāja Nika Valendas (33) veiksmīgajam gājienam pāri Niagāras ūdenskritumam. Viņš izvēlējās šķērsot ūdenskrituma plātāko daļu, kas ir 500 m. Nepilnus 5 cm platā trose atradās aptuveni 60 metrus virs mutuļojošajiem ūdeņiem.

Nedēļas notikumi pasaulē

Svētdien notikušajās atkārtotajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās Grieķijā pietiekamu balsu skaitu valdības veidošanai ir ieguvušas abas partijas, kuras atbalsta taupības pasākumus – konservatīvā partija Jaunā demokrātija (ND) un Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK). ND ir ieguvusi 30%, kas ir vairāk nekā pirmajās ārkārtas vēlēšanās 6.maijā šīs partijas iegūtie 19,6% balsu. Kreiso partiju apvienība Radikāli kreiso koalīcija (SYRIZA) ieguvusi 26,6%. (Vēlēšanās 6.maijā – 16,6%). 12,4% balsu ir PASOK, kas kopā ar ND piedalījās koalīcijas valdībā, kura šopavasar panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Svētdien notikušajā Francijas parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja prezidenta Fransuā Olanda pārstāvētie sociālisti, kas ieguvuši absolūto vairākumu jaunajā parlamentā. No 577 vietām parlamenta apakšpalātā – Nacionālajā sapulcē – sociālistiem būs 314 vietas. Eksprezidenta Nikolā Sarkozī centriski labējā Tautas kustības savienība (UMP) un tās sabiedrotie ieguvuši 229 vietas.

Brīvdienās notikušo Ēģiptes prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultāti vēl nav paziņoti, bet abi kandidāti – bijušais Hosni Mubaraka valdības premjerministrs Ahmeds Šafiks un Musulmaņu brālības kandidāts Mohameds Morsi – izplatījuši paziņojumus par savu uzvaru. Tikmēr Bruņoto spēku augstākā padome atlaidusi janvarī ievēlēto parlamentu un paziņojusi, ka uzņemas likumdevēja funkcijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu