Kriminālā braukšana • IR.lv

Kriminālā braukšana

6
Aivars Ozoliņš

CSDD uzsver: sodiem dzērājšoferiem jābūt nenovēršamiem, ne pašmērķīgi bargiem

Pirmsjāņu nedēļā iederas ne tikai alus brūvēšana un siera siešana, bet arī nu jau tradicionālās informēšanas kampaņas ar mērķi atturēt no braukšanas dzērumā. Šai nacionālajai tradīcijai šogad īpašu akcentu piešķir valdības nodoms kriminalizēt auto vadīšanu alkohola reibumā.

Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavoto administratīvo sodu sistēmas attīstības koncepciju, kurā paredzēts braukšanu dzērumā padarīt par kriminālnoziegumu, ne vairs administratīvo pārkāpumu, kā tas ir pašlaik. Paradoksāli, taču bargāks soda veids nozīmētu, ka šoferiem par sēšanos pie stūres reibumā vairākumā gadījumu vairs nedraudētu brīvības zaudēšana. Koncepcija paredz atteikties no administratīvā aresta dzērājšoferiem. 

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš mierina – dzērumā braucot pieķertie tā kā tā nonākšot aiz restēm, tikai nu jau kā kriminālnoziedznieki. TM skaidro, ka administratīvie aresti neatbilst cilvēktiesību normām un Eiropā netiekot piemēroti. Latvijā tā esot palieka no padomju tiesību sistēmas. Šāds sods esot arī dārgs – arestētajiem jānodrošina medicīniskā aprūpe, ēdināšana, uzturēšanās piemērotās telpās. Turklāt administratīvie aresti neesot atturējuši sodītos atkārtoti sēsties pie stūres reibumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu