Kājāmgājējs • IR.lv

Kājāmgājējs

3

Vera Kacena «atvilktnei» rakstītajā romānā Kājāmgājējs karā izbrien latviešu strēlnieku kara ceļus no Maskavas līdz Rīgas pievārtei 

Romāns Kājāmgājējs karā ir epopejisks vēstījums par latviešu tautas likteņiem Otrā pasaules kara batālijās. Vera Kacena raksta par to saārdītās tautas daļu, kas kara sākumā devās bēgļu gaitās uz Krievijas iekšieni. Oficiāli to dēvēja par evakuāciju. Īstenībā sarkanās armijas formējumi Rietumos tika ātri sagrauti, daļa haotiski atkāpās, citi nonāca gūstā. Latviju steigā pameta arī pirmā padomju gada aktīvs – komunisti, komjaunieši un dažādu līmeņu vadītāji. Ulmaņa režīma gados daudzi no viņiem tika vajāti un sēdējuši cietumā. 

Romāna komentētāji viņus mēdza dēvēt par ideālkomunistiem. Viņi ticēja sociālisma ideāliem, sākotnēji arī drīzai uzvarai karā. Sociālistiskās valsts realitāti viņi iepazina, bēgļu ešelonā ceļojot uz tālo Čuvašiju. Nabadzīgie ciemati un aizlaistie tīrumi viesa pirmās šaubas un vilšanās. Taču joprojām liela daļa no latviešu bēgļiem tai laikā rautin rāvās uz fronti. Tāda iespēja drīz vien arī radās. 

PSRS Valsts aizsardzības komiteja 1941.gada 3.augustā pieņēma lēmumu par latviešu strēlnieku divīzijas formēšanu, jau 12.septembrī divīzijas karavīri – sākotnēji galvenokārt latvieši – nodeva zvērestu un saņēma karogu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu