Darbinieku par maz, bezdarbnieku par daudz • IR.lv

Darbinieku par maz, bezdarbnieku par daudz

8
Grafiks no žurnāla "Ir".
Pauls Raudseps

Pašreizējās darba tirgus prognozes vēl neliecina par «ekonomikas izrāvienu»

Latvijas darba tirgus atrodas caurvējā. No vienas puses, aizvien biežāk dzirdam par kvalificēta darbaspēka trūkumu un nepieciešamību jau pēc dažiem gadiem sākt aktīvu imigrācijas programmu, lai aizpildītu robus uzņēmumu struktūrās. No otras puses, lai gan bezdarba līmenis ir samērā strauji krities kopš 2010.gadā sasniegtā maksimuma, tas vēl aizvien ir ļoti augsts – pat pēc pēdējo gadu straujās eksporta nozares atkopšanās un pēdējā pusotra gada laikā piedzīvotās gandrīz vai trekno gadu cienīgās izaugsmes. 

Turklāt savas korekcijas plānos un iecerēs ienesusi 2011.gada tautskaite, kura uzrādīja nozīmīgi mazāku iedzīvotāju daudzumu, nekā varētu gaidīt, balstoties tikai uz iedzīvotāju reģistra datiem. Atšķirība bija 155 tūkstoši cilvēku. Uz šo jauno datu pamata Ekonomikas ministrija sākusi veidot prognozes par izmaiņām darbaspēka tirgū nākamajos 20 gados, kas kalpotu par atskaites punktu attīstības politikas plānošanai. Žurnālam Ir bija iespēja iepazīties ar šīm prognozēm, kuras gan vēl jāuzskata par provizoriskām, jo tās balstītas tikai uz pašreizējo tendenču turpināšanās un neņem vērā iespējamas jaunas politiskās iniciatīvas. 

Ministrijas aprēķinu pirmā daļa sastāv no pašreizējās situācijas konstatēšanas, ņemot vērā jaunos tautskaites datus. Te skaidri redzams – apstiprinās emigrācijas lielais apjoms. Līdz šim oficiālie iedzīvotāju reģistra dati rādīja: starp 2000. un 2010.gadu aizbraukuši 58 tūkstoši cilvēku, bet jaunie dati uzrāda, ka faktiski to skaits ir bijis gandrīz četras reizes lielāks – 213 tūkstoši. Ļoti nozīmīga daļa – gandrīz 90 tūkstoši – aizbraukuši kopš 2008.gada, kad sākās krīze. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu