Bizness ar virsvērtību • IR.lv

Bizness ar virsvērtību

3
Foto — Dmitrijs Suļžics, F64
Anda Burve-Rozīte

Labo koku izveidotājs dārzkopis Edgars Neilands (33) nemaz nevēlējās «līst iekšā» biznesā. Viņš tikai gribēja turpināt sirdij tuvo darbu, un sava uzņēmuma izveide bija risinājums, kā to izdarīt

Smaidīgi puiši un meitenes spilgti sarkanos krekliņos ar šausmu filmas atgādinošiem instrumentiem rokās – no malas varētu šķist, ka nejauši esat iekļuvis kino uzņemšanas laukumā. Tomēr tā ir tikai Labo koku komanda – dārzu arhitekti, kokkopji. 

Kad pirms četriem gadiem Edgars Neilands izveidoja ainavu arhitektūras, dārzniecības un kokkopības uzņēmumu Labie koki, viņš faktiski tikai turpināja pirms desmit gadiem iesākto darbu, no individuālas sadarbības ar citiem aizrautīgiem kolēģiem pārejot biznesa formātā. Pats sākums ir pat komisks: lēmums par uzņēmuma izveidi tapa tāpēc, ka 2008.gadā Bulduru Dārzkopības vidusskola dārzniekam vairs nedeva palīgos praktikantus, tie «pienācās» tikai juridiskām personām. «Biznesu veidot es nemaz negribēju, bet tajā brīdī sapratu, ka piereģistrēšu savu uzņēmumu.» Edgars pats absolvējis šo mācību iestādi, Latvijas Universitātē ieguvis arī kultūras un mākslas vēstures skolotāja bakalaura grādu. Lai arī var šķist neparasti – kā gan dārznieka darbā noder zināšanas kultūras vēsturē -, Edgars tam radis labu pamatojumu. Zināšanas dārzniecības uzņēmuma valdes priekšsēdētājam dod iespēju paskatīties uz dabu un dārzu, parku kultūru plašākā kontekstā, uzņēmējdarbībā izmantot metodes, kas ne tikai ļauj nopelnīt, bet gandarī arī ētiskā aspektā. 

Piemēram, Labo koku atraktīvajā reklāmas bukletā, ko Edgars zīmējis un rakstījis pats ar savu roku, skaidri norādīts: «SIA Labie koki negalotņo!» Jo tas ir pats nežēlīgākais un nepieņemamākais koku ierobežošanas paņēmiens. Ir pieejami 14 citi pakalpojumi, sākot ar koku novērtēšanu, privātu un publisku parku inventarizēšanu un beidzot ar arboristu kursiem un semināriem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu