Modes krāsa • IR.lv

Modes krāsa

4
Valts Vilnītis

Līdz ar straujo energoresursu cenu kāpumu uzņēmumi iemācījušies zaļajā domāšanā saskatīt arī ekonomisko izdevīgumu, turklāt aizvien vairāk ražotāju rūpīgi izanalizē ne tikai paši savu ietekmi uz vidi, bet arī vērtē izejvielu piegādātāju un citu sadarbības partneru «CO2 pēdu»

Taču tie, kuru kabatu nespiež elektrības un benzīna cenu kāpums vai stingras likuma normas, ilgtspējas kritērijus no vides viedokļa pilda vien ķeksīša pēc. Tāpat netrūkst uzņēmumu, kas burtiski pārtulkojuši ārvalstu māteskompānijas vides stratēģijas, kuras nereti Latvijas apstākļiem nemaz nav piemērojamas. Tā rezumējami uzņēmumu ilgtspējas sasniegumi vides jomā. Taču, neraugoties uz daudzajiem mīnusiem, šogad sperts būtisks solis dabai saudzīgas uzņēmējdarbības virzienā, ja salīdzina ar pērno un aizpērno gadu. 

Būtiska uzņēmumu «CO2 pēdu» samazināšanās panākta, arī pateicoties dažādajiem Eiropas Savienības līdzfinansētajiem projektiem, kurus īstenojot uzņēmumi samazinājuši lietotās fosilās degvielas apjomu un arīdzan stiprinājuši savu neatkarību, diversificējot enerģijas avotus. Jāizceļ arī vairāku finanšu institūciju politika, piešķirot labākus kreditēšanas nosacījumus zaļajām tehnoloģijām – arī automašīnām, kā arī ražotāju iedziļināšanās piegādāto izejvielu ekoloģiskajā izcelsmē. No vienas puses, to, protams, diktē vēlme saņemt atbilstošos sertifikātus un iespēja šādu produktu pārdot dārgāk. Pārliecinošas ir arī iniciatīvas būtiski samazināt biroju patērētā papīra apjomu, kā arī dažādi stimulēt videi draudzīgu attieksmi strādājošo vidū. 

Šāgada rezultāti arī atgādina par būtiskajām problēmām atkritumu šķirošanas jomā, jo maz ir tādu uzņēmumu, kuru īstenoto politiku izejvielu otrreizējās pārstrādes jomā var uzslavēt. Tāpat vēl daudzi nav pratuši paskatīties uz sava uzņēmuma darbības pilno ķēdi – ietekme uz vidi nereti tiek reducēta uz elementārām lietām, piemēram, vai darbinieks, ejot mājās, izslēdz gaismu vai ne. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu