Igors Mitrofanovs, «lidvāvere» • IR.lv

Igors Mitrofanovs, «lidvāvere»

4
Igors Mitrofanovs pirms divām nedēļām wingsuit tērpā nolēca no TV torņa Zaķusalā. Jūlijā lēks no Tallinas TV torņa.
Ieva Alberte

Igoram ir 36 gadi, augstākā izglītība ekonomikā. Metālapstrādes firmas BIC īpašnieks. Un «lidvāvere»

Pirmoreiz ar izpletni Igors nolēca pirms 10 gadiem Spilves lidostā. «Saslimu ar to,» Igors stāsta, ka pēc trim gadiem Krievijā pamēģināja base jump (B.A.S.E. no angļu valodas: building – ēka, antenna  –  antena, span  –  tilts, earth  – zeme), tērpts wingsuit (wing – spārni, suit – kostīms), kas ļauj planēt gaisā. «Pārdevu savu šosejas motociklu, jo lecot arī var sasniegt labu ātrumu un nevienu neapdraudi, nav jāmaksā sodi. Par sevi atbildi tikai pats.» Lēkt Igors sācis, kad viņam bērnu vēl nebija. Tagad ir trīs meitas. «Tagad likmes ir lielākas.» Vecāki pie viņa nodarbes pieraduši, paša ģimene pret to izturas vienaldzīgi. «Nepavelkas.» 

Igors lēcis daudzviet pasaulē: izpletņlēkšanas pieredze – 1600 lēcienu, B.A.S.E. pieredze – 361 lēciens. Vienmēr gribējis pamēģināt no TV torņa, taču tas ir paaugstinātas drošības objekts, kura smailē iekļūt nevar. Igors ideju izstāstīja Nomad.lv, kuri nolēma uzņemt īsfilmu par cilvēku «lidvāveri» un izcīnīt filmēšanas atļauju. Tas prasīja pusgadu. Torņa vadībai bija daudz jautājumu: vai lidotājam nenokritīs mati pēc elektromagnētisko viļņu apstarojuma, vai paliks dzīvs, vai neieķersies antenās? Vai un vai. Lai uzfilmētu lēcienu, vajadzēja 16 videokameras un arī filmēšanu gaisā no diviem paraplāniem. Dārgi. Kā sponsoru uzrunāja OKarti, kas video izmanto savā reklāmā. 

Tā diena bija klāt. Igors stāvēja uz laipas 318 metru augstumā. Pats TV tornis ir 368 metrus augsts. Igors lēca divas reizes. Brīvais lidojums ilga aptuveni 20 sekundes, piezemējās ar izpletni. Pulss pirms izpletņa atvēršanās: 170. «Tas ir daudz?» prasa Igors. Viņš neatceras, kad pēdējoreiz bijis pie ģimenes ārsta. Pašsajūta esot laba. Pirms lēkšanas no kalniem ārzemēs viņš pats tajos uzkāpj, nesdams 10 kg mugursomu. Augstākais kalns, no kura lēcis, ir ap 3300 metru, taču «base jump ir tā: jo zemāks punkts, no kura lec, jo grūtāk». Zemākais punkts, no kura lēcis, bija 58 metri Latvijā. Lai arī lēcis no Kualalumpuras TV torņa 300 metru atzīmes, «visskaistāk ir lēkt mīļā vietā, dzimtajā pilsētā». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu