Novītušas • IR.lv

Novītušas

6
Sīpolpuķu lauki Nīderlandes rietumos. Katru gadu šajā valstī tiek sastādīti, piemēram, trīs miljardi tulpju, no kurām divas trešdaļas paredzētas eksportam, pārsvarā uz ASV un Vāciju. Nīderlandieši ar tulpēm vien gadā nopelna aptuveni 4,5 miljardus latu (salīdzinājumam — visa Latvijas valsts pamatbužeta plānotie ieņēmumi šogad ir 3 miljardi latu). Foto — AFP/LETA
Indra Sprance

Pirms gada, 28.maijā, Valdis Zatlers ierosināja atlaist Saeimu un pielikt punktu šauru personu grupu varai Latvijā. Vai rezultāts ir sasniegts? 

Maijpuķīšu revolūcija – kad tad tas ir bijis? Nesaprašanā pārvaicā teju visi uzrunātie politiķi, kad aicinu uz sarunu par to, kas noticis gada laikā kopš Valda Zatlera rīkojuma nr.2. Izņēmums ir tikai pats Zatlers, no kuram dāvinātajiem puķu pušķīšiem pērn maijā arī radās šis apzīmējums. Vārds politikas vidē nav iesakņojies, un tas šķiet gana simboliski. 

Par to, kādi bija Zatlera rīkojuma motīvi – cīņa pret oligarhu patvaļu vai vēss aprēķins pirms sakāves prezidenta vēlēšanās -, šķēpi tiek lauzti joprojām. Tomēr būtiskāks ir jautājums par rezultātu. Vai Zatlera piesauktā ļaunuma sakne, kas šķir varu no sabiedrības, ir izravēta un 11.Saeima tagad piedāvā atklātāku un godīgāku politiku? 

Saeimas ārkārtas vēlēšanas pērn septembrī no parlamenta izslaucīja oligarhus Andri Šķēli un Aināru Šleseru, bet to pārstāvētās partijas nolēma pašlikvidēties, vēl pirms valsts iztiesāja no tām trekno gadu vēlēšanās nelikumīgi pārtērētos aģitācijas izdevumus. Šlesers tagad visu uzmanību veltot savai ģimenei, par Šķēles gaitām nojaušams vien no ziņām par viņa biznesa impērijas aktivitātēm. Abi atbildēt uz Ir jautājumiem raksta gatavošanas laikā atsakās. Tiešā veidā ietekmi uz varas lēmumiem AŠ2 ir zaudējuši, kaut reģionos šo partiju biedri joprojām tur politiskās varas grožus un lūko, kā tos saglabāt pēc vēlēšanām nākamgad. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu