Olas mums bija pašā sākumā! • IR.lv

Olas mums bija pašā sākumā!

7
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Nellija Ločmele

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe intervijā par «oligarhu lietas» virzību un tieslietu sistēmas vājāko ķēdes posmu 

Šoks. Vienā vārdā Juta Strīķe raksturo savas izjūtas pirms gada, kad Saeima neatļāva tiesas sankcionētu kratīšanu deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. KNAB priekšnieka vietniece rēķinājusies, ka politiķi var mēģināt vilcināt procesu, bet nav ticējusi noraidījumam. Strīķe nebija vienīgā, kuru šokēja Saeimas lēmums traucēt izmeklēšanu «oligarhu lietā». Pēc divām dienām prezidents Zatlers ierosināja parlamentu atlaist. 

Strīķe intervijā apstiprina jau pirms gada zināmo – 20.maijā sāktais kriminālprocess ir sarežģīts – un nedod nekādus mājienus par drīzu lietas nonākšanu prokuratūrā. Kā piemēru piesauc Latvenergo korupcijas lietu, kurā divus gadus pēc skaļajiem uzņēmuma vadības arestiem izmeklēšana nu tuvojas brīdim, kad aizdomām jāpārvēršas apsūdzībās. 

Atgādināsim oligarhu lietas būtību – izmeklēšanas centrā ir aizdomas, ka viens no varenākajiem Latvijas ostu uzņēmumiem Rīgas Tirdzniecības osta slēpti pieder Aināram Šleseram, Andrim Šķēlem un Aivaram Lembergam. Viņi paši to noliedz. Tiek pārbaudīta arī Šlesera saistība ar virkni citu uzņēmumu, to skaitā lidsabiedrību airBaltic. Lieta skaļi sākās ar 42 kratīšanām, izmeklētāju uzmanības lokā sākotnēji bija 11 personas un 26 uzņēmumi. Vēlāk medijos «noplūda» izmeklētāju noklausītas Šlesera un viņa darījumu partneru sarunas viesnīcā Rīdzene, no kurām top skaidrs, ka aizdomas par oligarhu slēptajām īpašumattiecībām nav dūmi bez uguns. Turklāt KNAB šajā lietā pārbauda arī naudas atmazgāšanu un amatpersonu nelikumīgu lēmumu pieņemšanu. Gadu pēc izmeklēšanas sākuma lietā aizdomās par iespējami pretlikumīgām darbībām turēto cilvēku skaits samazinājies no 11 uz 9. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu