Kādas pārmaiņas? • IR.lv

Kādas pārmaiņas?

Matīss Groskaufmanis

Latvijā jaušamas cerības par Krieviju kā irstošu valsti, taču tām grūti piekrist, ielūkojoties kaimiņvalsts iekšienē 

Līdzīgi kā globālā sasilšana vai pasaules gals, Krievijas intereses Latvijā ir viens no plašāk tiražētajiem tematiem un sabiedrības zemapziņas fobiju kairinājumiem. Likumsakarīgi – protesta akciju viļņi Maskavā izraisījuši saasinātu jutību un neizsīkstošas atbalsis latviešu medijos. Starp paranojas piesātinātiem virsrakstiem sazīmējami arī centieni atkodēt neapmierināto maskaviešu motivācijas un pareģot politiskā režīma bezizeju, piesardzīgi pasniedzot Krieviju kā baisu kaimiņvalsti konstantā pārmaiņu priekšvakarā. 

Esot īstermiņa maskavietim, vairākums protesta akciju paslīd garām, gandrīz nemanot. Uzturos jaunizveidota izpētes institūta-domnīcas burbulī, kas filantropiskās izcelsmes dēļ iemieso progresīvu izglītības modeli un neatkarību. Ikdienā sarunājos angliski, vakaros mācos krievu valodu, kas Latvijā pamatskolas laikā bija tik «pašsaprotama», ka netika pietiekami pasniegta. Dzīvoju pilsētas centrā, bet lielāko daļu laika pavadu apsargātā institūta iekšpagalmā – nemaskaviskā radošās klases miera oāzē desmit minūšu attālumā no Kremļa. Mītiņu, akciju un protestu klātbūtne nojaušama, aprunājoties ar biedriem vai vērojot pūļa kontroles instrumentu mobilizāciju ielās. Maskava ir milzīga, un simt tūkstošu akcija uz padsmit miljoniem iedzīvotāju ir tikai daļa no lielpilsētas potenciālā neapmierinātības izvirduma. 

Pēdējos gadus dzīvojot dažādās pilsētās ārpus Latvijas, radies veselīgi distancēts skatpunkts saistībā ar iespējamajām «pārmaiņām». Tās ir pārmaiņas ne vien Krievijas politikā, bet arī latviešu uztverē attiecībā pret Krieviju. Kaimiņvalsts interešu realizāciju Baltijā nevar noliegt, tomēr grūti saredzēt ilgtermiņa ieguvumu progresējoši paranojiskajai Krievijas ambīciju un procesu uzlūkošanai. Sevis svarīgums Latvijā šķiet pārspīlēts – apzinoties, cik daudz izaicinājumu ir ap lielvalsts garo robežu, grūti noticēt, ka nepastāvētu grandiozākas problēmas, kurām veltīt resursus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu