Itālijas apburtais • IR.lv

Itālijas apburtais

4

Izdevuma Apvērsums autori izseko 1934.gada Ulmaņa apvērsuma sagatavošanai un režīma sākumam 

Apskaužami rūpīgi, nosvērti un akadēmiski vēsturnieki Ēriks Jēkabsons un Valters Ščerbinskis izseko 1934.gada 15.maija valsts apvērsuma sagatavošanai avotu pētījumā Apvērsums. No Ulmaņa 1933.gada vasarā pieņemtā lēmuma gāzt demokrātiju, kam seko izrāde, lai piesegtu tehniski perfekto gatavošanos (apzināti radikālais Satversmes reformu projekts, kas novembrī iesniegts Saeimā ar nolūku, lai tiktu noraidīts), līdz pašai apvērsuma norisei. 

Kad 16.maijā pilsoņi izlasīja Valdības manifestu, tajā tika apgalvots, ka pati Latvijas valsts pastāvēšana ir bijusi apdraudēta. Autori gan analītiskajā darba daļā, gan ar neskaitāmām dokumentu publikācijām pierāda, ka «valsts drošību un pastāvēšanu» nekas neapdraudēja. Piemēram, Ulmanis veikli izplatīja baumas par gaidāmo pērkonkrustiešu vai dēkaiņu leģionāru it kā gatavotu apvērsumu, bet krājumā ietvertie dokumenti pierāda, ka pērkonkrustieši tikai «… gatavojas izkliegt lozungus, noturēt aģitācijas runas…», bet leģionāriem ir palikusi gandrīz tikai viena A.Ruļļa vadīta 17 personu liela grupa. Neviens cits, izņemot Ulmani, apvērsumu negatavoja, un, pat ja sapņoja par apvērsumu, tie bija tikai sapņi. 

Darbā mēs atrodam līdz šim visplašāko apvērsumam veltītās historiogrāfijas pārskatu, kā arī pilnīgi novatorisku Jēkabsona nodaļu par ārzemju reakciju uz apvērsumu (piemēram, «Francijas attieksme pret apvērsumu Latvijā bija viena no vēsākajām»). Vēsturnieks Ilgvars Butulis sniedz autoritārā režīma ideoloģijas izvērtējumu, bet Inesis Feldmanis analizē dažādos autoritāros režīmus Eiropā pēc Pirmā pasaules kara. Tas ir vērtīgi 15.maija iekārtas izpratnei. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu