Gaumes definīciju meklējot • IR.lv

Gaumes definīciju meklējot

6
Foto — Rūta Kalmuka, F64
Inta Lase

Arhitekts Reinis Liepiņš (41) savos projektos spēj apvienot smalkjūtīgu attieksmi pret vēsturi un laikmetīgu pieeju, bet politiķiem iesaka pamācīties no arhitektiem, kā jāstrādā, lai par rezultātu nebūtu kauns 

Interviju ar vienu no šāgada Arhitektūras gada balvas ieguvējiem, biroja Sudraba arhitektūra galveno arhitektu Reini Liepiņu sarunāju jau pirms svinīgās balvas pasniegšanas ceremonijas aprīļa beigās, kad Rīgā cirkulē bauma – Grand Prix aizceļos uz Kopenhāgenu pie Torņakalna draudzes nama arhitektiem. Taču starptautiskā žūrija par labāko pērnā gada darbu atzina atjaunoto 17.gadsimta spīķeri Aldaru ielā, Vecrīgā. Arhitektes Lienes Griezītes studija un Līga Apine ir galvenās šā projekta autores, bet Sudraba arhitektūras arhitekti līdzveidoja telpisko un plānojuma koncepciju. Reini žūrijas lēmums nedaudz pārsteidzis, jo viņš nav radis izcelt savus panākumus. Tikmēr profesionāļu vidē jau sen uzteic viņa prasmi, katrā no rekonstrukcijas objektiem radot modernu saturu un funkcionalitāti, saglabāt ēkas vēsturisko elpu. 

«Sanāca sapludināt veco un jauno – atstāt vēsturiskās detaļas, piemeklēt neitrālus materiālus, radīt mājīguma sajūtu,» rādot vienu no saviem smalkākajiem projektiem Dome Hotel&SPA, stāsta Liepiņš, kurš Vecrīgas namā radījis nesteidzīgu un klusu brīvdienu atmosfēru. Šeit grūti novilkt robežu starp gadsmitiem, turklāt tik patīkami redzēt, kā kvalitāti nesabojā ārišķīgi spožas detaļas. Viesnīca pilna gan ar Rietumu, gan Austrumu viesiem. Izrādās, arī krieviem un ukraiņiem patīk ziemeļnieciski atturīga vienkāršība. 

Jūsu projektos mīt neuzbāzīga harmonija – cieņa pret kultūrvēsturiskām vērtībām sadzīvo ar modernu funkcionalitāti. Cik grūti to panākt?
Diezgan viegli. Protams, vajadzīga pieredze, ir tehniski sarežģīti risinājumi, taču man patīk sajūta, ka, strādājot ar veco substanci, varu radīt moderni funkcionējošu ēku. Arī projektu saskaņošanā neesmu jutis lielas grūtības. Pieminekļu aizsardzības inspekcija ir vieta, kur var sadzirdēt cita profesionāļa viedokli. Ir, ko padomāt, vai, piemēram, man patiešām tieši to vecās ēkas pārveidojumu vajag. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu