«Biezās» valsts bankas un ostas • IR.lv

«Biezās» valsts bankas un ostas

7
Inta Lase

Amatpersonu deklarācijas joprojām uzrāda robus valsts atalgojuma sistēmā 

Valsts amatpersonu vidū lielākās algas pērn saņēmuši Parex un Citadeles banku vadītāji, kā arī tradicionālie čempioni – airBaltic un Rīgas brīvostas šefi. Savukārt, saskaitot visus no dažādiem avotiem gada laikā gūtos ienākumus, lielākās summas iegūlušas Valsts prezidenta Andra Bērziņa, Ventspils mēra Aivara Lemberga un Latvijas dzelzceļa vadītāja Uģa Magoņa kontos. 

Analizējot valsts amatpersonu deklarācijas par 2011.gadu, būtiskākie secinājumi ir trīs. Pirmkārt, robi vienotajā atalgojuma sistēmā rada neproporcionālas atšķirības līdzīga apgrozījuma valsts uzņēmumu, kā arī valsts banku vadītāju starpā. Otrkārt, ir virkne augstu amatpersonu, kuru ienākumi ārpus valsts darba būtiski pārsniedz algas apmērus. Treškārt, salīdzinot ar situāciju pirms gada, ievērojami samazinājies skaidras naudas uzkrājumu apjoms – iespējams, tas skaidrojams ar nulles deklarāciju likumu, kas liks pierādīt mājās glabāto līdzekļu esamību, ieskaitot tos bankas kontā. 

Pērn lielākos ārpus darba algas ienākumus – vairāk nekā 640 tūkstošus latu – guvis Ventspils mērs Aivars Lembergs, no tiem aptuveni pusi – 328 tūkstošus Lielbritānijas mārciņu – viņš saņēmis no meitas Līgas. Būtisks Lemberga pērnā gada ienākumu avots bijusi arī Biznesa attīstības asociācijas vadīšana, kur ik mēnesi saņemti 11 tūkstoši latu. Salīdzinājumam – Ventspils domē Lembergs saņēmis vien tūkstoti latu mēnesī. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, būtiski audzis arī Lemberga parādsaistību apjoms, tagad jau pārsniedzot 10 miljonus latu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu