Imunitāte • IR.lv

Imunitāte

7
Bislans Abdulmuslimovs savā darba kabinetā pie gleznas ar Napoleonu 2010.gadā.
Indra Sprance

Aizturēšana pagājušajā nedēļā nav pirmā reize, kad Bislans Abdulmuslimovs (45) nonācis zem likumsargu lupas. Tomēr tā ir īpaša, jo izklausās kā brīdinājuma šāviens. Par čečenu līderi dēvētais uzņēmējs, kura padomus uzklausa politiķi, pēdējā pusgadā bijis sevišķi aktīvs – pamācījis latviešus par nacionālas valsts nākotni, meties glābt Krājbanku un pat iekūlies ieroču vicināšanā restorānā 

Sarunas laikā man telefons jāatstāj ārpus kabineta, gluži kā SAB. «Normāli cilvēki nopietnos birojos neienāk ar ieročiem un telefoniem,» paskaidro Bislans Abdulmuslimovs. Intervija notiek divas dienas pēc tam, kad viņu aizturēja un pratināja KNAB. Tiekamies Duntes ielas biroju ēkā, kuras uzbūvēšanu un pārdošanu nekustamo īpašumu buma kulminācijā uzņēmējs nosauc par savas dzīves veiksmīgāko darījumu. 

Kabinetā pie sienām divas lielizmēra reprodukcijas – Napoleons zirgā un Napoleons ar Žozefīni. Plauktā dažas senlaicīga izskata grāmatas un Korāns, blakus plaukstas lieluma šķiltavas ar Če Gevaras attēlu. Stūrī stāv zobens makstī, bet rokas stiepiena attālumā aiz krēsla, kurā sarunas laikā sēž Abdulmuslimovs, atstutēts vēl viens duncis. Tas gadījumam, «ja te šobrīd iebruktu, lai neviens mats no jūsu galvas nenokristu», saka Bislans – čečeniem esot pieņemts rūpēties par viesu, it īpaši sieviešu drošību. 

Viņa paša drošība tiek cieši sargāta. Esmu vairākus mēnešus pētījusi Bislana Abdulmuslimova biznesa un politiskās saites, centusies tikt arī pie intervijas. Nesekmīgi. Līdz pagājušajā nedēļā negaidīti saņēmu ziņu no viņa sievas – Roza Džamaldajeva ir gatava tikties, lai novērtētu, vai Bislanam ir vērts runāt ar mani. «Piemēram, ir mākslas darbi, kas ir jāuztver – jāsadzird un jāsajūt. Ja cilvēks uz to nav spējīgs, tad ir smieklīgi, ka viņš sāk tevi vērtēt,» paskaidro Roza, piebilstot: «Mēs esam kalnu aristokrāti, mēs portretos neietilpstam.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu