Slepkavas ir tepat • IR.lv

Slepkavas ir tepat

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

Pirms 10 gadiem tiesu psihiatre Anita Apsīte smagus noziegumus pētīja reizi mēnesī, tagad – gandrīz ik dienu. Par Bēringu-Breivīku negrib dzirdēt

Anita Apsīte vairāk nekā 20 gadus nosaka, vai noziedznieks ir pieskaitāms, vai arī nevar atbildēt par sastrādāto. Viņas atzinums bija būtisks slepkavam, kurš izcieš mūža ieslodzījumu par slepkavību Gulbenes bērnudārzā. Strādājusi arī Grantiņa lietā – par meitas un divu sieviešu nogalināšanu viņam piesprieda mūža ieslodzījumu. Apsīte ieteikusi tiesai par pieskaitāmu atzīt arī Nikolaju Zikovu, kurš pērn janvārī nošāva cilvēku kinoteātrī. Vaicāta, kāda diagnoze īsti ir Andersam Bēringam-Breivīkam, kurš pērn Norvēģijā nogalēja 77 cilvēkus, ārste atbild: «Breivīks? Viņš nav manas uzmanības vērts.»

Bēringa-Breivīka prāvai psihiatre nesekojot, jo līdzīgus pacientus redzot savā darbā Latvijā. Breivīks no viņiem atšķiroties tikai ar lielo upuru skaitu. Viss pārējais nav pārsteigums, jo tādi slepkavas mēdz atcerēties nozieguma gaitu, orientējas laikā. Viņi dzīvo savu domu varā un, kad tās sasniedz maksimālo intensitāti, veic neadekvātas darbības. «Neņemos teikt, vai viņš ir vesels vai slims, jo no medijos teiktā nav iespējams to izvērtēt.» Tiesas prāvas publiskošanā Apsīte saskata tikai mīnusus, piemēram, tas var būt impulss, lai pamudinātu emocionāli nestabilas personas uz rīcību. Konkrētu pierādījumu tam nav, Latvijā neveic uzskaiti, vai noziegumus biežāk izdara veseli vai slimi cilvēki. Apsīte apgalvo – puse uz pusi. Īpaši cietsirdīgas slepkavības izdara cilvēki ar psihiskiem traucējumiem.

«Lai notiktu noziedzīgs nodarījums, jābūt situācijai, varmākam un upurim. Uzmetot cilvēkam skatienu, uzreiz nevar pamanīt, ka ar viņu nav labi, ja vien neseko upura rīcība, nerodas atbilstoša situācija,» teoretizē Apsīte, kura ir LU pasniedzēja topošajiem juristiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu