Viens un divi, internets! • IR.lv

Viens un divi, internets!

3
Latvijas interneta pionieri Andrejs Spektors (no kreisās), Mārtiņš Gataviņš un Guntis Bārzdiņš Matemātikas un informātikas institūta muzejā ar pirmo telefona modemu, ko 1990.gadā, braucot uz Dziesmusvētkiem, atveda Austrālijas latvietis Pēteris Kļaviņš, un ar 1991.gada Bondwell klēpjdatoru.
Ieva Puķe

Pirms 20 gadiem, 1992.gada oktobrī, tika izveidots pirmais interneta savienojums starp Rīgu un Tallinu. Iepriekš jau darbojās e-pasts

Šeit sākās internets. Šajā pašā mājā, 2.stāva 229.telpā. – saka Andrejs Spektors. Viņa darbavieta – Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts – vairākus gadu desmitus atrodas pelēkā ēkā Raiņa bulvārī 29, pretim pilsētas kanālam, pie Rīgas dzelzceļa stacijas. Mainījušies tikai nosaukumi. No Pētera Stuč-kas Latvijas Valsts universitātes Skaitļošanas centra lietišķās informācijas nodaļas līdz Mākslīgā intelekta laboratorijai, kā fizikas zinātņu doktora Spektora vadīto struktūru sauc pēdējos 20 gadus. Vēl ilgāk viņš pazīst Gunti Bārzdiņu un Mārtiņu Gataviņu – divus gados jaunākus kolēģus, kas «līdzvainīgi» pie globālā tīmekļa ieviešanas Latvijā. 

Personālie skaitļotāji «bekas»
Spektors un Gataviņš pirmoreiz satikās 1988.gada janvārī izstādē Skaitļotājs 88. Tā notika Jauno tehniķu namā Rīgā, tagadējā Valdemāra ielā. Tur Latvijas Valsts universitātes Matemātikas un informātikas institūta darbinieks sāka nejauši diskutēt ar trīs puišeļiem, kas pēc stundām Dārziņskolā bija atnākuši izpētīt tolaik Latvijā pieejamos datoru modeļus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu