Koķetējiet ar kolēģi! • IR.lv

Koķetējiet ar kolēģi!

6
Fizioterapeita padomu aizvien biežāk meklē jauni cilvēki, kam mugurkauls ir C burta formā, kakla daļa — saliekta uz priekšu.
Ieva Alberte

Dators redzi un stāju nebojā. To dara cilvēks pats, strādājot nepareizi

Vairāk nekā desmit gadus Daiga Krūmiņa, Veselības centra 4 ārste, veic obligātās veselības pārbaudes darbavietās Latvijā. Lielākoties birojos, jo likums nosaka – divas stundas dienā pie datora tiek uzskatīts par acīm kaitīgu darbu. Pēc Krūmiņas aptuvenām aplēsēm, ap 70% darbinieku ir redzes problēmas: tuvredzība, nepareiza staru laušana. Daktere vairās tālāk rindot citas diagnozes, jo «ar biedēšanu neko nepanākt». «Jāstāsta, ko darīt. Piemēram, pamiršķināt kolēģim pa labi, piemiegt kolēģim pa kreisi. Pakoķetēt! Tad pamēģināt saskatīt, kas rakstīts sertifikātā pie sienas. Saskaitīt tālumā kādas mājas logus.» 

Iedomātas čūskas
Guntai Blezūrai, Amerikas Acu centra oftalmoloģei, biroju cilvēki vecumā no 20 līdz 40 gadiem visbiežāk sūdzas par graušanas sajūtu acīs. Tas ir sausās acs sindroms. Parasti acis tiek samirkšķinātas 20 reizes minūtē, bet, strādājot ar datoru, – divreiz mazāk. Acij pietrūkst mitruma, tā sāk kniest. «Ik reizi, kad samirkšķinām acis, tās pārklājas ar asaru plēvīti, kas rada komforta sajūtu,» stāsta Blezūra. Acs zaudē mitrumu, ja birojā ir sauss gaiss, ko rada gan radiatori, gan kondicionētāji. Lasot grāmatu, acs ir puspievērta un skatiens – uz leju vērsts, taču pie datora acs ir platāk vaļā un mitrums iztvaiko no lielākas acs ābola virsmas. Sausās acs sindroma gadījumā palīdz mākslīgo asaru pilieni un pastaigas svaigā gaisā. 

«Dators redzi nebojā. Ekrāni kļūst aizvien kvalitatīvāki. Nav pierādījumu, ka katarakta vai glaukoma rastos datora dēļ. Redze bojājas, ja cilvēkam jau ir kāda acu slimība.» Oftalmoloģe iesaka vispirms darbavietā pareizi novietot datoru: ekrānam jābūt acu augstumā. Noteikt pareizo augstumu var, Google meklējot vārdus «ergonomic workspace planner». Ievadot savu garumu, virtuālā programma Ergotron izrēķinās, kā jāizskatās datorgaldam: cik centimetriem jābūt no grīdas līdz galdam, cik – no degungala līdz ekrānam. Ekrānam jūbūt novietotam tā, lai labi krīt gaima, nav atspīdumu. Jo labāks ekrāns un kontrasts, jo mazāk acij jāpūlas. Portatīvo datoru gadījumā skatiens nedaudz tiek vērts uz leju, tāpēc dažviet darbavietās datoru iestiprina speciālā turētājā, lai ekrāns ir acu augstumā, pievieno otru klaviatūru. Oftalmoloģe komentē, ka skatiens lejup nedara pāri acīm, taču sprandai gan, jo lejup pieliekta galva. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu