Runājošais internets • IR.lv

Runājošais internets

3
Sarunātās muļķības
Ieva Puķe

iPhone 4S  balss atpazīšanas programma Siri ir gatava atbildēt uz jebkuru jautājumu, bet pašmāju Tildes Visvaris ir spožs piemērs citai balss funkcijai – teksta automātiskajai nolasīšanai 

Siri jums palīdzēs, ielāgojot, kuri ir svarīgākie cilvēki jūsu dzīvē, – tas ir viens no paragrāfiem, Apple mājaslapā ilustrējot jaunajā iPhone 4S pieejamo balss atpazīšanas funkciju. Pasaules tīmekļa mākonī «sēdošu» uzziņu un palīdzības dienestu jeb, kā ambiciozi paziņojis Apple, personālo asistentu. «Pirmo reizi, kad tu Siri lūgsi piezvanīt savai māsai, tas jautās, kas ir tava māsa. Šī informācija tiks noglabāta kontaktu sarakstā līdzās citai radniecības informācijai, tādai kā «mamma», «vīrs» un «vecmāmiņa»,» – arvien plašāku popularitāti gūstošais serviss tiek aprakstīts kā saprātīga būtne. 

Padevīgais palīgs Siri pēc saimnieka balss komandas nosūtīs īsziņas, ierakstīs plānotājā sapulces, veiks telefona zvanus. Mākslīgais intelekts solās būt gudrāks par suni: telefona lietotājam nav jāapgūst īpašas komandas, jo viņa virtuālais palīgs atpazīst «dabīgu runu». Nesaprotot saimnieka vēlmi, tas spēj uzdot papildu jautājumus, lai veiksmīgi tiktu galā ar uzdevumu. Vienīgais, par ko varbūt var piesieties šim brīnumrīkam, – pagaidām tas vēl nav poliglots, saprot tikai četras lielo tautu valodas: angļu, vācu, franču un japāņu. 

«Izteiksmes forma runātajā valodā ir atšķirīga, un, protams, atpazīšanas kvalitāte pat lielajām valodām ne tuvu nav tik precīza, lai uz to varētu paļauties. Viegli var notikt nozīmīgas nobīdes,» lielākā Baltijas valodas IT uzņēmuma Tilde valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs, aprakstot Siri, tomēr ir reālistisks. Sarunas laikā izmēģinām Siri angļu versiju Vasiļjeva kolēģa, Tildes galvenā programmatūras arhitekta Raivja Skadiņa telfonā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu