Globālā Latvija • IR.lv

Globālā Latvija

2
Pauls Raudseps

Lietuvā visām ministrijām ir doti uzdevumi, kā stiprināt saites ar diasporu

Indija ar saviem vairāk nekā 1,2 miljardiem iedzīvotāju nudien nav valsts, kurai būtu jāsūdzas par cilvēku trūkumu. Tomēr sakarus ar cilvēkiem, kuri aizbraukuši no valsts, Indija uzskata par tik nozīmīgu jautājumu, ka valdībā ir viens ministrs, kura vienīgais uzdevums ir attiecību uzturēšana ar diasporu. 

Savukārt Lietuvā ir sapratuši, ka pēc pēdējos 20 gados sasniegtajiem lielajiem mērķiem – neatkarības atgūšanas un iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO – valstij tagad stāv priekšā jauns, milzīgs izaicinājums: nācijas dzīvotspējas nodrošināšana. Lietuvas ārlietu ministrs teicis, ka to var panākt, tikai pievēršoties trīs «e» – enerģētikai, ekonomikai un emigrācijai. Par lietuviešu aktivitātēm pirmajās divās jomās Latvijā šis tas ir dzirdēts, taču arī trešajam «e» dienvidu kaimiņi pievērsušies nopietni. Šāgada sākumā stājās spēkā stratēģija, kurā pilnīgi visām ministrijām ir doti uzdevumi, kā stiprināt saites ar diasporu.

Latvijā, par spīti jau gadiem ilgstošajai roku lauzīšanai par pārpildītajiem Ryanair reisim uz Dublinu, tieši ar diasporas jautājumiem nodarbojas tikai viens cilvēks: speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe. Tiesa, nesen izveidota darba grupa viņa vadībā, kura sāk izstrādāt stratēģiju attiecībām ar ārzemēs dzīvojošajiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu