Voldemārs Vadziņš, kolekcionē partiju kreklus • IR.lv

Voldemārs Vadziņš, kolekcionē partiju kreklus

4
Talsnieks Voldemārs Vadziņš vairāk nekā 15 gadus krāj partiju kreklus. Viņam ir 33 dažādi 21 partijas krekli. Cepure — no Eiropas Tautas partijas Briselē.
Ieva Alberte

Vadziņš sagaida, tērpies Zaļo un Zemnieku savienības kreklā. Aicina par politisko nostāju netincināt, jo svarīgāks esot azarts kreklu kolekcionēšanā

«Pirmais!» Vadziņš rāda partijas Saimnieks kreklu, ko ieguva 1995.gadā, kad vēl Talsu Vēstīs rakstīja par ekonomiku. «Ļoti kvalitatīvs. Tie, ko tagad ražo, krietni švakāki: uzraksta «100% cotton», bet pie miesas nepatīkams.» Teikto papildina sieva Zinaida: «Zatlera partijai švaks krekls. Vingrošanā jutos kā skafandrā.» Voldemārs atceras, ka sieva reiz nejauši uzvilkusi Rubika partijas kreklu. Pamanījusi tikai pa ceļam uz pasākumu estrādē. «Toreiz neviens nelamāja, taču ir gadījies, ka, ieraugot krekliņu, uz to izpauž neapmierinātību ar partiju,» – tā Zinaida. 

Vadziņš apmeklē partiju tikšanās Talsos, taču kreklus tajās vairs nedod. Tikai štruntiņus: pildspalvas, karekļus. Kolekcionārs raksta vēstules uz partiju birojiem. «Nevienam, kam krekliņus lūdzu, nesolu, ka par viņiem balsošu. Neviens arī to neprasa. Pie dažiem tieku tikai pēc vēlēšanām.» Visvairāk kreklu ir no Latvijas ceļa, Tautas partijas, ZZS un Jaunā laika. Labs ražas laiks bijis pirms Saeimas vēlēšanām 2010.gada rudenī, kad pirms 10.Saeimas vēlēšanām iegūti deviņi krekli: trīs no Vienotības, divi no apvienības Par Labu Latviju!, pa vienam no citām. 

Vadziņa kreklu kolekcija piedzīvojusi divas izstādes: Talsu pensionāru biedrībā un Talsu novada muzejā. «Vēsture! Krekls ir, bet partijas vairs nav,» kolekcionārs rāda uz Jaunās partijas logo un uz Odiseja Kostandas veidoto politisko apvienību Centrs. «Partijā Atbildība apvienojās LSDSP un sīkpartijas – sīkie šušeri.» Sociāldemokrātu savienības sarkano kreklu rotā roze. «Viņi dāļāja prezervatīvus, jo saīsinājums no partijas pirmajiem burtiem bija SDS: sevišķi drošs sekss!» Zīgerista partijas kreklu dabūjis tikai 2007.gadā no kāda talsnieka apmaiņā pret degvīna pudeli Gorilka ar bērzu pumpuriem. «Zīgerists, kārtīgs čalis, daudz palīdzējis – sabilniekiem zāles sagādāja.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu