Izsūcēji un iekļāvēji • IR.lv

Izsūcēji un iekļāvēji

5
Pauls Raudseps

Jauna, ietekmīga grāmata parāda, kāpēc tiesiskums ir tik būtisks attīstībai

Zemi nodokļi un valsts atbalsts uzņēmējdarbībai. Tāda, dažkārt, sķiet, ir Latvijas sabiedriskajā telpā dominējošā atbilde uz jautājumu, kā veicināt tautsaimniecības izaugsmi. Gandrīz vai ik dienas to kaut kādā variācijā dzirdam gan no viena vai otra politiķa, gan no šāda vai tāda biznesmeņa, bet jo īpaši no tiem, kuri sev izdevīgā veidā pratuši šīs divas lomas sajaukt vienā treknā, oligarhiskā kultenī. 

Tiesa, pēdējos gados aizvien biežāk dzirdam arī par eksporta lomu tautsaimniecības izaugsmē, un valdība un uzņēmēju organizācijas ir izvirzījušas sev uzdevumu uzlabot Latvijas rezultātu dažādos starptautiskos konkurētspējas indeksos. Tomēr ne intelektuāli, ne emocionāli šie diezgan tehnokrātiskie risinājumi nav spējuši radīt ietekmīgu alternatīvu vīziju plaši izplatītajam priekšstatam, ka attīstībā galvenā veiksmes atslēga ir tāda valsts, kura mazāk prasa (nodokļus), bet vairāk dod (dažādu veidu atbalstu uzņēmējiem). 

Par šo izaugsmes «modeli» nācās domāt, lasot grāmatu, kura pēdējos mēnešos piesaistījusi lielu uzmanību Rietumos un kura izvirza ne tikai intelektuāli grodu, bet vienlaikus arī (jo sevišķi Latvijas ap-stākļos) viegli saprotamu alternatīvu izpratni par veiksmīgas izaugsmes priekšnoteikumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu