Sākam stagnēt? • IR.lv

Sākam stagnēt?

6
Aivars Ozoliņš

Pēdējās norises liecina par Saeimas atlaišanas sākto pārmaiņu palēnināšanos

Saeimas atlaišana pērn bija smags trieciens iekoptajai politbiznesa sistēmai un radīja pārmaiņu vilni Latvijas politiskajā kultūrā. Taču 10 mēnešus pēc prezidenta Valda Zatlera rīkojuma nr.2 ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atzīst: «Nupat mēs sākam atkal stagnēt.» Savukārt rīkojuma izraisītāji ir atguvušies no šoka un atkal nododas ciniskām pašlabuma spēlēm.

Tiesa, spēku samērs ir mainījies, un tautas «atlaisto» mēģinājumi rādīt ietekmi izskatās pēc parodijas par savu zaudēto varenību. Tomēr vairākas pēdējā laika norises liecina par Saeimas atlaišanas sākto pārmaiņu tempa palēnināšanos. 

Spilgtākā ir Saeimas balsojumi pagājušonedēļ pret grozījumiem Satversmē, kuri, pirmkārt, ļautu tiesībsargātājiem sodīt un «kratīt» deputātus bez Saeimas piekrišanas, otrkārt, paredzēja arī Valsts prezidentu un Satversmes tiesas tiesnešus ievēlēt atklāti. Satversmes grozījumiem vajag divu trešdaļu Saeimas atbalstu. Par tiem balsoja tikai valdības koalīcijas deputāti; Saskaņas centrs un Zaļo un Zemnieku savienība tos neatbalstīja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu