Zaļās palodzes • IR.lv

Zaļās palodzes

8
Marta Prēdele ar meitu Madaru Ulesu Ploku.
Ieva Puķe

Rīga ir lauku pilsēta – visos tās stūros kāds sēj un stāda. Ziemas beigās dēstīti dzīvokļu dienvidu pusē, stādi dosies uz laukiem, lai atgrieztos pilsētā jaunās ražas veidā. Skaistajam ciklam ir arī ekoloģiska motivācija

Marta Prēdele ar meitu Madaru Ulesu Ploku 

Aiz loga – industriāla ainava, bruģis un tramvaju depo. Kādā Tipogrāfijas ielas mājā Torņakalnā saule jau no janvāra beigām tomēr iespīd caur zaļām lapu mežģīnēm. Lai vasarā dotu labu ražu, visagrāk ir jāsēj sakņu selerijas un puravi, tad – paprika, tomāti, baziliks. Abi logi ar virtuvi savienotajā telpā, kas ir gan viesistaba, gan trīsgadīgās Madaras Ulesas rotaļu istaba, ir pilni ar leknu zaļumu. 10 lielas plastikāta kastes, daudzi mazi plastmasas ķocīši. Palodzes stādu bagātībai izrādījušās par šauru, tāpēc no dēļiem izveidots pagarinājums, ko vienā galā gan simboliski, gan tīri fiziski balsta simtgadīgs rakstāmgalds, kādreiz piederējis namamātes Martas Prēdeles vectētiņam – inženierim. 

Martas tētis ir leģendārais fotodokumentālists Imants Prēdelis. Viņa sevi uzskata par asfalta bērnu, kas tomēr dziļi sirdī jūt dabu. Stāstot, kā lauku mājās Krapē dārzā zem ābelēm savās bērnības vasarās diendusu gulēja viņas mīļotais cilvēks, mazās Madaras Ulesas tētis Edgars, Martas acis kļūst pat valgas. Edgars esot tas lielākais dārzkopis. Viņa vecāki arī ir rīdzinieki, bet puisim zemes mīlestība ir asinīs: vecvectēvs Vilis Lauskis bija pazīstams selekcionārs, ābolu šķirnes Krapes cukurītis autors, Bulduru dārzkopības skolas skolotājs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu