Brīva sabiedrība — vīzija, ambīcija vai naivums? • IR.lv

Brīva sabiedrība — vīzija, ambīcija vai naivums?

7
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Valdis Zatlers uzskata, ka esam sekmīga demokrātiska sabiedrība un tikai «korupcija sačakarē domāšanu, ka viss pārējais arī ir tikpat slikti»

Sarunāt pusdienas ar Valdi Zatleru nav vienkārši, jo viņš dienā neēd. «Ķirurga netikumi, 30 gados izstrādāts paņēmiens,» viņš paskaidro, malkodams alu restorānā Neiburgs, kur beigu galā tiekamies. Pēc ēšanas «reakcija pazūd, gan prāta, gan pirkstu asums pazūd». Tāpēc ēdot mājās pēc darba, «kad var būt miegains un labs».

Tikai stundu pirms tikšanās esmu uzzinājis, ka viņam tieši todien dzimšanas diena. Taču iemesls sarunai ar bijušo Valsts prezidentu, tagad Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju, ir Zatlera Reformu partijas kongress šīs nedēļas nogalē. Kopš vēlēšanām atbalsts partijai krities līdz dažiem procentiem, bet tās Saeimas frakcija zaudējusi sešus no 22 deputātiem, kad dienu pirms valdības apstiprināšanas to pameta «Olšteina grupa».

Kongresā tikšot mainīts partijas nosaukums – tajā vairs nebūšot dibinātāja uzvārda, ko dzirdot, sākotnēji pašam «uzmetās zosāda». Tomēr, «pragmatiski vērtējot, tas bija pareizs solis», Zatlers secina. Kad divu mēnešu laikā bija jāuztaisa jauna partija, «loģiski, vienīgā identitāte varēja būt rīkojums nr.2 plus Zatlers kā personāžs, kuram ir kaut kāda vērtību sistēma». Taču tagad partijas identitāte esot «reāla rīcība, reformas, drosme tās uzņemties». «Populisma nebūs,» viņš sola, un «gar programmu daudz negrābstīsimies». Un arvien uzstāj, ka arī viņa piedāvājums pēc vēlēšanām veidot valdību ar Saskaņas centru bijis pareizs. Neatkāpšoties arī no savas «sarkanās līnijas» – nesadarbošanās valdībā ar Zaļo un Zemnieku savienību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu