Andrejs Rītiņš, mākslinieks Londonā • IR.lv

Andrejs Rītiņš, mākslinieks Londonā

7
«Grezna Sjēnas marmora imitācija ar apzeltītām un novecinātām gotikas ornamentu inkrustācijām,» Bekingemas pils vārtu tuvumā novietoto olu, kura tiks izsolīta pēc Lieldienām, rāda autors Andrejs Rītiņš.
Ieva Puķe

Uzaudzis Anglijā, dzimis Vācijā, Hamburgā, bet, kā viss liecina, ieņemts vēl Latvijā

Tā ar humora dzirksti valodā, pēc kuras var atpazīt radniecību ar Rīgas slaveno šefpavāru Mārtiņu Rītiņu, saka viņa vecākais brālis Andrejs (65). Kamēr Mārtiņu jau no mazām dienām nevajadzēja skubināt virtuvē palīdzēt mammai Hermīnei, Andrejs, trešais no četriem Rītiņu dēliem, bija kārs uz zīmēšanu. 15 gadu vecumā aicināts izdaiļot sienas savā skolā, gleznojis uz tām zirgus.

Universitātes studijām gan izvēlējies bioķīmiju, tomēr zinātne nav bijusi sirdij tuva. Izpratni par dažādu vielu ķīmisko sastāvu Andrejs izmantojis, visu mūžu strādādams mākslai radniecīgākā sfērā – restaurācijā. Atjaunojis Anglijas pilis, arī latviešiem reiz piederējušo Abreni Luāras ielejā Francijā.

«Es, mākslinieks autodidakts, 1985.gadā atvēru pirmo lietišķās un dekoratīvās mākslas skolu Kanādā – Ritins Studio,» viņš stāsta, tad sev iebilst: «Nē, neesmu gan tīrais autodidakts, gāju pats uz savu skolu, piemēram, uz slavenā mākslinieka Iana Kērnija stundām – viņš taisījis freskas pēc Mārgaretas Tečeres pasūtījuma, arī Brunejas sultāna pilij.» Andrejs lēš, ka 14 Ritins Studio darbības gados tur pabijuši 7000-8000 skolēnu, kurus viņš izglītojis krāsu teorijā, marmorēšanā, mēbeļu vecināšanā, «teiksim, Luija XIV stilā». Rītiņa uzņēmums viens no pirmajiem pasaulē sācis ražot ekoloģiskās krāsas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu