Kur aug ķīniešu kažoki • IR.lv

Kur aug ķīniešu kažoki

4
Gauja AB valdes loceklis un ražošanas direktors Arnis Veckaktiņš. 80% viņa uzņēmuma produkcijas tiek eksportēta ar izsoļu namu starpniecību, galvenokārt uz Ķīnu.

Daudzi uzņēmēji sapņo iekarot milzīgo Ķīnas tirgu. Latvijas ūdeļu un sudrablapsu audzētājas SIA Gauja AB produkcija jau sen ir Ķīnā. Tagad gandarījums, ka var sekmīgi konkurēt ar dārgajiem importa kažokiem Baltijas tirgū 

No 24 vietējām kažokzvēru audzēšanas saimniecībām, kas bija 80. un 90.gadu mijā, nu palikušas sešas. Gauja AB radusies tūlīt pēc Otrā pasaules kara un privatizēta 1996.gadā. Pašlaik, gadā saražojot 100 000 ūdeļādu un 3000 lapsādu, tā ir lielākā no visām. 

«Mēs esam tipisks lauksaimniecības uzņēmums, kurš savu produkciju iegūst reizi sezonā – rudenī. Ar ienākumiem no tās jāiztiek visu gadu,» saka Gauja AB valdes loceklis un ražošanas direktors Arnis Veckaktiņš. Atšķirībā no graudkopjiem vai gaļas ražotājiem kažokzvēru audzētājiem no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vien nepieciešami 12 dažādi sertifikāti, ar kuriem noklāta visa Veckaktiņa kabineta gala siena. 

Atbilstoši nozares specifikai pašlaik produkcija tiek realizēta ar abu Eiropas lielāko – somu un dāņu – kažokādu izsoļu namu starpniecību. Gandrīz visas no Eiropā saražotajām kažokādām uzpērk ķīnieši, un dāņu izsoļu gada apgrozījums ir ap pieciem miljardiem eiro – aptuveni tikpat, cik Latvijas valsts budžets. Gauja AB ar savu pagājušā gada apgrozījumu – 2,25 miljoni – uz šā fona ir pavisam neliels, bet stabils uzņēmums, kuru nav spējuši iznīcināt ne vietējie burbuļi, ne globālās finanšu krīzes, ne cenu svārstības izsolēs, kas izsitušas no tirgus daudz lielākus spēlētājus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu