Cīsiņu tests • IR.lv

Cīsiņu tests

2
Cūkgaļas speciālie, Lido
Inta Lase

Bērni pie labiem cīsiņiem pieskaita arī valdības noteikumos izbrāķētos

Jaunie valdības noteikumi aizliedz skolu un bērnudārzu ēdienkartē biežāk kā reizi nedēļā iekļaut cīsiņus. Turklāt tajos jābūt vismaz 70% gaļas, un tie nedrīkst saturēt garšas pastiprinātājus. Ierobežots arī atļautais sāls daudzums. Izrādās, tādu desiņu atrast nav vienkārši – trijos lielveikalos saskaitījām vairāk nekā 20 cūkgaļas un liellopu gaļas cīsiņu šķirnes, no kurām tikai trīs dažādu ražotāju klasiskie cīsiņi atbilda jaunajām prasībām. 

Gaļas daudzums cīsiņos svārstās ap 50%, pārējo desiņas masu veido soja, manna, maltas cūku ausis un tauki, kā arī «mehāniski atdalīta gaļa» jeb, vienkārši runājot, gaļas atliekas, kuras mehāniski nokasītas no kauliem. 

Vizuāli glītākie cīsiņi, pēc mūsu ekspertu vērtējuma, ne tuvu nav tie garšīgākie. Savukārt sāls un tauki ir galvenais iemesls, kāpēc bērniem cīsiņš negaršo. Diētas ārsts Atis Tupiņš neslēpj savu karojošo attieksmi pret desām bērnu pārtikā, uzsverot – daudzās ķīmiskās vielas, kuras pievienotas, lai desa iegūtu labu izskatu un patīkamu garšu, ir kaitīgas veselībai, tāpēc ieteicams no cīsiņiem atteikties vispār. Mūsu izvēlētos cīsiņus ārsts vērtē skalā «slikts-sliktāks-vissliktākais». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu