Laimīgs cilvēks • IR.lv

Laimīgs cilvēks

3
Volfgangs Beltrači pēc sprieduma Ķelnes tiesā.

Šis ir viens no lielākajiem mākslas skandāliem jaunāko laiku vēsturē – bijušais hipijs un talantīgs vācu mākslinieks Volfgangs Beltrači 35 gadu laikā viltojis vairākus desmitus citu slavenu gleznotāju darbus, tā apmuļķojot kolekcionārus un nopelnot miljonus. Pirms došanās uz cietumu viņš piekrita sniegt retu interviju žurnālam Der Spiegel 

Divās dienās notikušo sarunu laikā Volfgangs Beltrači pieminēja draugu, patoloģijas profesoru. Balsī bija jūtams lepnums: «Viņš labprāt gribētu izpētīt manas smadzenes. Viņš ir pārliecināts, ka atrastu kaut ko iepriekš neredzētu.» 

Patiesībā ieskatīties Beltrači galvā vēlētos vēl vairāki cilvēki. Vispirms jau galeriju īpašnieki, mākslas darbu vērtētāji un muzeju amatpersonas, kas kļuvuši par viņa krāpšanās upuriem. Nākamie būtu izmeklētāji no Valsts kriminālizmeklēšanas biroja Berlīnē, kas arestēja Beltrači, bet ar kuriem viņš atteicās runāt. Visbeidzot, zinķārīgi ir arī apgarotie mākslas mīlētāji, kas apbrīno šo hipijisko īpatni, kuram ilgu laiku izdevās «spraust batonus» mākslas pasaules ausīs, tādā veidā izgaismojot sistēmu, kurā par gleznām tiek maksāti miljoni, lai gan ir ārkārtīgi grūti pierādīt to autentiskumu. 

Saruna ar Beltrači un viņa sievu Helēni notika Ķelnes dienvidu piepilsētā, kur no viņu advokāta mājas logiem paveras plašs skats uz Reinas krastu pļavām. Pērn oktobrī tiesa piesprieda Vilhelmam sešu, bet viņa sievai – četru gadu cietumsodu. Izmeklētāju un mākslas darbu viltošanas ekspertu uzmanības centrā bija 55 šaubīgas gleznas, kas parādījušās tirgū kopš 90.gadu sākuma. Taču galu galā tiesā par pierādījumu tika uzskatītas tikai 14 no tām, ar kurām pāris kopumā nopelnīja 16 miljonus eiro. Kopējie zaudējumi, ņemot vērā gleznu tālākpārdošanas cenas, sasnieguši 34 miljonus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu