Vecvecvecvectēvs • IR.lv

Vecvecvecvectēvs

6
Krišjāņa Barona pēcnācēju ceturtā un piektā paaudze: Jānis Barons ar bērniem Madaru un Matīsu.
Inta Lase

Viņa portrets ir uz simtlatu banknotes, viņa vārds dots asteroīdam, viņš ir leģenda. Taču Krišjāņa Barona dzimtai, gluži kā daudziem cilvēkiem Latvijā, nācies pieredzēt visu – karu, trimdu, izsūtījumu, atzinību un noliegumu

Sirmais dainu tēvs, Lielvārdes josta un tautisks ornaments atturīgi sarkanās krāsās. Elektronisko norēķinu laikmetā simt latu banknoti pirkstos apgrozīt nesanāk bieži, tomēr nevaru nepajautāt, kā Barona pēctečiem patīk šis dizains. «Ideja jau nav slikta, tikai tās interpretācijas…,» par senča portretu uz simtlatnieka saka tulkotājs un stilizētās folkloras kopas Maskačkas muzikanti bundzinieks Jānis Barons (41). Netīkamas mieles atstājusi nu jau mirušās Parex bankas reklāma, kur Baronu tēvs bija ietērpts Kubas revolucionāra Če Gevaras uniformā, pie cepures piecstaru zvaigznes vietā tikai piesprausts auseklītis. Jānis uzskata – jokot par vēsturiskām personām var, tikai – nekropļojot šo personu būtību. 

Piesardzīgums, šķiet, Jānim ir no laika, kad padomju skola oficiālajā vēstures kanonā neietilpstošās dzimtas vēstures lappuses vienkārši izsvītroja. Tāpēc Jānis, līdzīgi kā savulaik viņa tēvs, arī savam puikam jau ieskicējis Baronu dzimtas līkločus. 

«Tajā stundā, kad mums stāstīja par Baronu, neko jaunu neuzzināju,» lietišķs ir otrklasnieks Matīss. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu