Krists Plendišķis, basketbola kluba treneris • IR.lv

Krists Plendišķis, basketbola kluba treneris

4
Ventspilnieks Krists Plendišķis kopš augusta ir vācu basketbola komandas Cuxhaven Bascats galvenais treneris. Komanda spēlē otrajā spēcīgākajā Vācijas līgā.
Ieva Alberte

Pirms 11 gadiem Krista mamma pārcēlās uz dzīvi Vācijā. Jaunākie brāļi devās līdzi, taču Krists, būdams desmit gadus vecs, izlēma palikt Ventspilī.

«Esmu tēva dēls. Tētis arī spēlēja basketbolu, bija basketbola treneris,» Krists stāsta Skype sarunā.

Latvijā Krists spēlēja klubā Spars jauniešu līgā, tad Ventspils Augstskolas klubā, taču 2006.gadā nolēma doties uz Vācijas klubu Bremen Roosters, kas ierindojās otrajā spēcīgākajā valsts līgā. Pēc diviem gadiem atgriezās Ventspilī, tika iekļauts Latvijas U-20 izlases pretendentu pamatsastāvā Eiropas čempionātam, taču piedalīties liedza smags potītes savainojums. Krists atgriezās Vācijā, iestājās augstskolā Brēmerhāfenē, lai studētu inženiertehniku, un spēlēja vietējā klubā. Paralēli sāka trenēt jauniešus, noorganizēja bērnu nometni. Sapratis, ka basketbols nepadodas tik labi, kā gribētos, pērn pieņēma piedāvājumu Kukshafenā trenēt gan jauniešus, gan profesionālu pieaugušo komandu Cuxhaven Bascats kā otrais treneris. Tieši tobrīd, braucot ar velosipēdu, traumu guva komandas pirmais treneris lietuvietis un Kristam nācās pēkšņi pārņemt komandas vadību.

Cuxhaven Bascats spēlē otrajā spēcīgākajā Vācijas līgā Pro A (augstākā ir Bundeslīga), kurā ir 16 komandas. «Pilsētā basketbola spēles ir notikums,» Krists stāsta, ka visas 1100 vietas zālē parasti ir aizņemtas. Komandai ir arī savas karsējmeitenes. Ar spēlētājiem Krists sarunājas vācu un angļu valodā, jo daži spēlētāji ir no Amerikas. Spēlētāju vidējais vecums ir 23,6 gadi, algu viņi pelna tikai ar basketbolu. Komandas sponsori – vēja un atjaunojamās enerģijas uzņēmumi. Katru dienu komandai ir divi treniņi, viena diena nedēļā – brīva. «Neliedzu izklaidēties. Ja nākamā diena brīva, lai pasēž klubiņā, protams, saprāta robežās. Galva ir jāatvēsina. Pats jūtu – ja nedēļā reizi neizeju no halles, galva sāp, un nevaru padomāt.» Krists trīsreiz nedēļā trenē arī bērnus un kārto sev basketbola trenera licenci. Slodzes dēļ studijas neturpina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu