Kino garša Berlīnē • IR.lv

Kino garša Berlīnē

6
Ne pārāk laba, ne pārāk slikta — filma Ardievu, mana karaliene.
Kristīne Simsone

Eiropas kinofestivālu gads ir sācies – jau nedēļu pilnā sparā rit Berlināle. Apmeklējuma ziņā visbagātākais festivāls pasaulē pulcē gan spožākās Holivudas zvaigznes, gan mazāk pazīstamus aktierus un režisorus 

62.Berlīnes kinofestivālu 9.februārī atklāja franču režisora Benuā Žako lente Ardievu, mana karaliene / Les adieux à la reine par franču revolūcijas priekšvakaru, ar Diānu Krīgeri Marijas Antuanetes lomā. Kā recenzijā minēja kritiķis Deivids Hadsons, filma lieliski der, lai atklātu festivālu – tā nav ne pārāk laba, ne pārāk slikta. Savukārt 14.februārī aktrise Merila Strīpa tika apbalvota par mūža ieguldījumu. Taču festivāls nav pat pusē, un režisora Maika Lī vadītajai žūrijai līdz galvenā apbalvojuma – Zelta lāča – piešķiršanai vēl ir darba pilnas rokas. Starp citu, šogad Berlināle izceļas ar zvaigžņotu žūrijas sastāvu – tajā atradīsiet tādas prominences kā Šarloti Geinsbūru, Džeiku Gilenholu, Fransuā Ozonu un pazīstamo fotogrāfu režisoru Antonu Korbīnu.

Kā ierasts, festivāla programma ir ārkārtīgi daudzšķautņaina. Savus veikumus režijā izrāda Holivudas aktieri Andželīna Džolija un viņas bijušais vīrs Billijs Bobs Torntons. Džolijas lente Asins un medus zemē / In the Land of Blood and Honey saņēmusi pretrunīgus vērtējumus, savukārt Torntona atgriešanās režijā ar paša bērnības inspirētu filmu Džeinas Mensfīldas mašīna / Jayne Mansfield’s Car ir tikusi pie pozitīvākām atsauksmēm. Ļoti gaidīti ir salīdzinoši maz zināmo režisoru veikumi, piemēram, 2006.gada Zelta lāča laureāta, ķīnieša Vanga Kvanana episkā lente Balto briežu līdzenums / Bai lu yuan par Ķīnas vēsturi. Kinofestivālam ir ko teikt arī par aktuālālajiem pasaules notikumiem – šogad fokusā ir Arābu pavasaris ar tam veltītajām filmām, kā arī Fukušimas traģēdija, par kuru festivālā skatāmas trīs spēcīgas dokumentālās lentes – Kodolnācija / Nuclear Nation, Draugi pēc vienpadsmitā marta / Friends After 3.11. un No Man’s Zone. Netrūkst arī pozitīvu dīvainību. Vesela histērija izcēlās ap indiešu trilleri Dons Karalis ir atgriezies / Don The King Is Back. Lai tiktu pie filmas biļetēm, galvenās lomas atveidotāja Šaha Rukha Hāna pielūdzēji pie biļešu tirdzniecības vietām ir pat nakšņojuši. Par pieprasījuma trūkumu nesūdzas arī filma Dzelzs debesis / Iron Sky – zinātniskās fantastikas farss par nacistiem, kas pēc gadu desmitiem ilgas slēpšanās uz Mēness uzbrūk Zemei. Citā kontekstā festivālā izskan arī Latvijas vārds – bērnu filmu programmā par Kristāla lāci cīnīsies pašmāju un igauņu kopražojums – animācijas filma Lote un Mēnessakmens noslēpums. 15.februārī Eiropas fimu tirgū tika izrādīta Ilonas Bičevskas producētā 15YBY, kuru veido 15 jaunu režisoru īsfilmas. 

Viens no amizantākajiem šāgada notikumiem ir kulinārijas kino veltītā programma. Ar moto Trust in Taste!* tiek izrādītas 15 filmas par ēdienu, tā gatavošanu un cilvēkiem, kas to dara. Ja ar to, ko var redzēt uz ekrāna nepietiek, pēc seansa var baudīt maltīti, kas pagatavota, iedvesmojoties no filmas sižeta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu