Melnais sniegs • IR.lv

Melnais sniegs

3
Foto — Raimo Lielbriedis, F64

Par to, ka ogles ir Rīgas brīvostas galvenā tranzītkrava, aukstās ziemas dienās vislabāk var pārliecināties Spilves pļavās, kur sniegu klāj melna putekļu kārta. Piedāvājam retu iespēju no putna lidojuma ieraudzīt ogļu pārkraušanas mērogus 6,3 hektārus plašajā ostas teritorijā

Sāksim ar to, ka ogļu putekļi Rīgas gaisā un sniegā ir legāli. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka to izplatība ir pieļaujama 35 dienas gadā. Parasti ogles pārkraujot tiek mitrinātas – lai neputētu, taču niknā salā tas nav iespējams. Tāpēc gan Daugava, gan sniegs ap ostas teritoriju nomelnē.

Pirms gada janvārī Bolderājas iedzīvotāji sūdzējās Rīgas domei par piesārņojuma draudiem, pašvaldība lūdza Rīgas brīvostu izvietot teritorijā mēraparātus, lai noteiktu gaisa piesārņojuma līmeni. Pēc gada tas jo-projām nav izdarīts. Rīgas domes vides pārvaldes vadītājs Askolds Kļaviņš skaidro – pilsēta par saviem līdzekļiem šīs iekārtas nepirks, tas jādara piesārņotājam. Ostas vides speciāliste Daiga Slišāne Ir sola, ka šogad ierīces beidzot paredzēts uzstādīt. Vides aizsardzības speciālists Jānis Brizga gan mierina, ka ogļu putekļi nav ķīmiski aktīvi savienojumi un dabai postu nenodara. Toties cilvēkiem jāuzmanās, jo ilglaicīga atrašanās piesārņotajās teritorijās var ietekmēt elpvadus.

No gaisa raugoties, melno putekļu un baltā sniega mozaīka brīžiem atgādina skatus no neapdzīvotām planētām. Kārtējo reizi pašvaldībai ir jārisina sarežģītā dilemma starp vides tīrību un biznesa attīstību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu