Putins kā Asads • IR.lv

Putins kā Asads

4
Aivars Ozoliņš

Krievijas atbalsts Sīrijas diktatoram ir vēsts savas valsts un pasaules sabiedrībai

Vladimirs Putins pērk biļeti uz Titānika, kad tas jau ir uzskrējis aisbergam, – tā Maskavas sestdien uzlikto veto ANO Drošības Padomes rezolūcijai par Sīriju raksturo The New York Times komentētājs Tomass Frīdmans. Nudien, nav šaubu, ka Bašara al Asada režīma gals ir vairs tikai laika jautājums, un Putins to nevar novērst. Tāpēc viņa valdības lēmums atbalstīt starptautiskās sabiedrības atraidītu un gandrīz pilnīgā izolācijā nonākušu valdnieku izskatās esam politiski tuvredzīgs. 

Taču valstīm, tāpat kā cilvēkiem, reizēm nav citas izvēles, kā vien rīkoties atbilstoši tam, kas tās patiesībā ir, nevis vēlētos izskatīties. Šī ir reize, kad Krievijas pašreizējā vara nevarēja rīkoties citādi. Rezolūcija ar prasību Asadam atkāpties «pārkāpj mūsu sarkanās līnijas», paziņojusi Maskava. Starp šīm dažādajām līnijām vissarkanākā ir apdraudējums paša Krievijā valdošā režīma pastāvēšanai.

Arābu līgas iesniegtais rezolūcijas projekts atkārto tās jau agrāk paustās prasības Sīrijas valdībai izvest karaspēku no pilsētām un atbrīvot visus politiskos ieslodzītos, kā arī piedāvā prezidentam Asadam nodot valsts galvas pilnvaras savam vietniekam, kurš izveidotu vienotības valdību, kura sagatavotu brīvas vēlēšanas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu