Mainīt ciema kultūru • IR.lv

Mainīt ciema kultūru

3
Foto — Raitis Plauks, F64
Anda Burve-Rozīte

Gints Grūbe nosauc, kas varētu būt labs Latvijas televīzijas vadītājs, un skatās britu sabiedriskās televīzijas principu virzienā 

Neatkarīgais producents, Mistrus Media īpašnieks Gints Grūbe ir viens no pieciem Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kandidātiem, kurus 2.februārī ievēlē Saeima. Intervijā viņš stāsta, kādēļ piekritis kandidēt un kas, viņaprāt, jāmaina sabiedriskajos medijos, lai varam cerēt uz gudrāku sabiedrību. 

Vai iespējams kaut ko mainīt sabiedrībā, esot ārpus varas struktūrām vai drīzāk esot iekšpusē?
Vienmēr esmu lolojis ilūziju, ka Latvijā var rasties sabiedrība, kas var ietekmēt politiskos procesus un valsts virzību individuālā līmenī. Taču redzam, ka sabiedrības spējas un prasmes iesaistīties, piemēram, mediju pārraudzībā, dažādās pilsoniskās sabiedrības komunikācijas formās, ir ļoti ierobežotas. Individuālā līmenī sabiedrības pārraudzība tiek saistīta ar līdzdalību vēlēšanās, referendumos. Pārējā laikā cilvēki nolaiž tvaiku, komentējot interneta vēstījumus. 

Savulaik es Latvijas Universitātē sāku rakstīt disertāciju par politisko kultūru un līdzdalību. Viena no teorijām – sabiedrības politiskā kultūra mainās vienas paaudzes laikā. Tas nozīmē, ka pašlaik mums jau vajadzētu sākt baudīt augļus, taču redzam, ka cilvēki lamā politisko eliti, bet tik un tā gaida, ka tā «zinās labāk». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu