Sliedes ir, braucam! • IR.lv

Sliedes ir, braucam!

3
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzskata, ka «Latvijas interesēs ir 2014.gadā pievienoties spēcīgai un stabilai eirozonai».
Indra Sprance

Gan koalīcijas, gan opozīcijas politiķi vienoti atkārto mantru «eiro ieviešanas mājasdarbi jāturpina»,
tomēr jebkuru cenu par eiro visi nebūs gatavi maksāt

Kurss uz eiro ir nosprausts, un tas ir jāsaglabā. Tātad Latvijai tuvāko gadu laikā jādara viss nepieciešamais, lai izpildītu Māstrihtas kritērijus un teorētiski 2014.gadā varētu pievienoties eirozonai, – gana vienoti par šādu scenāriju ir visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki un valsts augstākās amatpersonas. Tomēr viedokļi atšķiras par to, cik daudz Latvijai vajadzētu ieguldīt šā mērķa sasniegšanā un vai pēc pāris gadiem eirozona Latvijai šķitīs tik pievilcīga, lai tai patiešām pievienotos. 

Prezidents un premjers vienoti
Kaut arī saskaņā ar sabiedriskās domas aptauju Latvijas iestāšanos eirozonā 2014.gadā atbalsta vien 36% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, bet 51% ir pret to (dati no pērnā gada otrajā pusē veiktās TNS Latvia aptaujas), vismaz 11.Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvji ir pretējās domās. Kopumā politiķu vidū ir vienprātība, ka Latvijai jāturpina fiskālās konsolidācijas pasākumi, mazinot budžeta deficītu un «stingri uzraugot inflāciju», lai Latvija 2013.gada vidū varētu izpildīt visus kritērijus, kas nepieciešami iestājai eirozonā. 

«Es neredzu tam alternatīvu, jo pievienošanās lielam vienotas valūtas tirgum ir vienīgais risinājums, kas dotu iespēju mazas valsts ekonomikai nākotnē augt,» uzsver Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņaprāt, eirozonas pašreizējās grūtības nevar būt šķērslis Latvijas nodomam iestāties eirozonā, jo reāli tas notiktu tikai pēc diviem gadiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu